Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Femeile Liberale la şcoala de vară

|versiune pentru tipar||
PL / 10 septembrie 2008
Partidul Liberal

În perioada 5–7 septembrie, 2008, femeile membre ale Partidului Liberal din Chisinau, Anenii-Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Calarasi, Causeni, Criuleni, Donduseni, Drochia, Edinet, Floresti, Glodeni, Hancesti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnita, Orhei, Rascani, Sangerei, Straseni, Soldanesti si Ungeni au participat la Scoala de Vara cu tema: “Imbunatatirea capacitatilor de lider si de comunicare politica” . Pe parcursul a trei zile doamnele din PL au avut posibilitatea sa participe la mai multe sesiuni cu tematica diversa, cum ar fi: “Contextul politic in lumina alegerilor parlamentare din 2009” (moderator Igor Botan, expert, Asociatia pentru Democratie Participativa) , “Lucrul cu alegatorii” ( moderatoare Stela Mocanu, coordonatoare de program IRI/Moldova ), “Importanta implicarii femeilor in viata politica si in actul decisional” ( moderatoare Silvia Saca, expert independent in problematici de gen, comunicare, planificare si procese electorale), “Rolul femeilor in Partidul Liberal — experienta proprie” ( moderatoare Corina Fusu, presedinta fractiunii PL in Consiliul Municipal Chisinau, Presedinta grupului de lucru pentru constituirea OFPL).

Femeile din PL detin un potential foarte mare de creativitate, responsabilitate, verticalitate, consecventa si curaj pentru a se implica activ in promovarea ideilor si valorilor PL, considera Corina Fusu. Totodata, femeile pot deveni egale cu barbatii in viata politica si sociala din RM daca vor fi indeplinite mai multe conditii:

Pentru planul de actiuni al OFPL pe termen mediu si lung au fost evidentiate trei obiective:

  1. Promovarea conceptului egalitatii de gen, a oportunitatilor egale si tratamentului egal.
  2. Promovarea femeilor din PL la functii decizionale, atat in cadrul partidului, cat si in administratia centarala si cea locala.
  3. Fortificarea competentelor si cunostintilor femeilor din PL.

Au fost formate mai multe grupuri de lucru care au elaborat proiectele urmatoarelor documente:

Aceste documente urmeaza a fi prezentate si aprobate de catre Consiliul Central al PL.

In ultima zi de lucru a avut loc o masa rotunda cu participarea lui Mihai Ghimpu, Presedintele PL si a lui Dorin Chirtoaca, Vicepresedintele PL, primar general al Municipiului Chisinau.

Conducerii partidului le-au fost prezentate Strategia si Amendamnetul PL privind asigurarea egalitatii de gen in urmatoarea formula:

“Partidul Liberal promoveaza principiul egalitatii de gen prin garantarea unei reprezentari de cel putin 40 la suta a unuia si acelasi gen in toate structurile decizionale.

La formarea listelor electorale, PL asigura reprezentarea atat a femeilor, cat si a barbatilor, respectand raportul de 2 la 3”.

Mihai Ghimpu le-a multumit femeilor din PL pentru contributia lor sincera la promovarea democratiei in RM si a trasat cateva obiective ale partidului: crearea de structuri OFPL in toate satele din RM, atragerea in partid a femeilor indiferent de etnia lor, eliminarea saraciei, condamnarea comunismului, condamnarea si eliminarea coruptiei, ajustarea clasei politice din RM la stadardele clasei politice din tarile UE, favorizarea economiei libere, aderarea la structurile euroatlantice.

La randul sau, Dorin Chirtoaca s-a aratat ferm convins de faptul ca in perioada unui an de la castigarea alegerilor locale din 2007, PL si-a fortificat echipa si a demonstrat ca poate guverna efcient si in interesul cetatenilor. Oamenii vor sa vada la conducerea tarii persoane de calitate care stiu sa-si conduca statul.

Scoala de vara pentru OFPL a fost organizata cu sprijunul Institutului International Republican din Moldova.

Departamentul Comunicare al PL
Liderii din teritoriu ai PL şi Tineretul Liberal s-au odihnit la mare, la invitaţia Preşedintelui României Liderii PL din capitală şi din teritoriu s-au reunit în cadrul Şedinţei Consiliului Central