Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Apel al Partidului Liberal către cetăţenii Republicii Moldova vorbitori de limbă rusă

|versiune pentru tipar||
PL / 7 octombrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal califică incidentul regretabil de la Bălţi din cadrul Caravanei “Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, când un grup de tineri comsomolişti a agresat pe reprezentanţii PL, rupând lozincile, drapelele UE şi RM şi rostind insulte la adresa indentităţii naţionale a moldovenilor, drept o acţiune inspirată de Partidul Comuniştilor şi supravegheată minuţios pe tot parcursul ei de către organele de menţinere a ordinii publice de la Bălţi. O provocare similară s-a încercat să se pună la cale, cu aceleaşi grupuri de tineri rusofoni fanatizaţi ideologic şi în timpul pichetării Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, în seara zilei de duminică, 5 octombrie, dar aceasta nu a izbutit. La acestea se adaugă şi alte incidente provocatoare cu care participanţii la Caravană s-au confruntat în unele localităţi şi pe care le-au depăşit cu tact şi bun simţ.

Partidul Liberal consideră că toate aceste fapte demonstrează că Partidul Comuniştilor a încercat să se folosească de o acţiune paşnică şi legală organizată de PL pentru a provoca în capitală, în oraşul Bălţi, precum şi în alte localităţi din republică ample tulburări cu caracter interetnic, pe fondul cererii legitime exprimate de membrii şi simpatizanţii PL de retragere a armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Partidul Liberal califică aceste acţiuni ale regimului comunist drept acte de o gravitate deosebită, de instigare la ură interetnică între popualaţia majoritară şi minorităţile vorbitoare de limbă rusă.

PL consideră că regimul comunist se dedă la asemenea acte de o gravitate deosebită cu scopul de a abate atenţia opiniei publice de la problemele reale şi deosebit de dramatice cu care se confruntă societatea noastră, cum ar fi situaţia dezastruoasă din economie, scăderea fără precedent a nivelului de trai, degradarea continuă a calităţii vieţii şi a sistemului de protecţie socială, nerezolvarea conflictului transnistrean, încălcarea în masă a drepturilor fundamentale ale omului pe care o practică regimul comunist şi pe care nu o mai poate ascunde de comunitatea internaţională şi de Uniunea Europeană.

PL consideră, de asemenea, că aceste acte de instigare la ură interetnică în Republica Moldova sunt regizate de Partidul Comuniştilor cu scopul de a contracara protestul legitim al PL împotriva prezenţei militare ruse în regiunea transnistreană şi pentru a opri internaţionalizarea acestei probleme fundamentale de securitate a statului pe care o ridică acţiunile consecvente ale PL.

PL reiterează poziţia sa potrivit căreia anume armata rusă este aceea care a creat, în realitate, republica separatistă de la Tiraspol, ce funcţionează ca o gaură neagră pentru economia noastră şi a condus la sărăcirea generală a RM, şi tot armata rusă este cauza pentru care este menţinută viabilă la ora actuală. Din această perspectivă, retragerea armatei ruse va fi de natură să conducă la rezolvarea diferendului transnistrean cu ajutorul UE, să faciliteze aderarea RM la UE şi să îndrepte Republica Moldova pe calea democraţiei şi a prosperităţii economice.

Partidul Liberal face apel către toţi cetăţenii vorbitori de limbă rusă să respingă cu demnitate provocările şi instigările la ură interetnică la care se dedă regimul comunist şi să se solidarizeze cu toţi cetăţenii RM pe drumul democraţiei şi prosperităţii economice, în procesul nostru de aderare la UE.

Departamentul de Comunicare al PL
Caravana “Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova” s-a desfăşurat cu success Comunicat de presă al Partidului Liberal