Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie a PL privind abuzurile poliţiei împotriva jurnaliştilor ProTV Chişinău

|versiune pentru tipar||
PL / 10 octombrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă agresarea brutală de către mai mulţi poliţişti ai Comisariatului Buiucani a cameramanului Pro TV Chişinău care a filmat startul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova” duminică, 5 octombrie. Lovirea cameramanului cu obiecte contondente grele, pe de la spate, care a dus la pierderea cunoştinţei şi la provocarea de leziuni corporale grave, inclusiv la comoţie cerebrală, constituie acţiuni banditeşti, nedemne de statutul organelor de menţinere a ordinii publice, care sunt chemate să apere ordinea şi securitatea cetăţeanului, şi nu să semene în societate violenţa şi teroarea. Faptele comise de lucrătorii poliţiei sunt de o sălbăticie inimaginabilă într-un stat de drept şi democratic, care pretinde că respectă drepturile fundamentale ale omului şi standardele de justiţie ce i-ar asigura avansarea în procesul de integrare europeană.

Partidul Liberal îşi declară solidaritatea cu postul de televiziune Pro TV Chişinău în acţiunile de apărare a vieţii, demnităţii şi securităţii lucrătorilor săi. PL va acţiona cu perseverenţă pentru susţinerea acestei cauze, cerând destituirea din posturi şi tragerea la răspundere penală a poliţiştilor care se fac vinovaţi de agresiunea comisă.

În acelaşi timp, date fiind şi alte antecedente similare, în care lucrătorii poliţiei au agresat, reţinut şi arestat jurnalişti de la Pro TV Chişinău sau i-au împiedicat cu brutalitate să-şi exercite profesiunea (exemplu proaspăt fiind cazul când operatorul Pro TV Chişinău, Valeriu Isac, a fost bruscat în incinta judecătoriei Orhei de către vicecomisarul acestui raion), încălcându-se astfel în mod flagrant atât legislaţia Republicii Moldova, cât şi reglementările şi convenţiile internaţionale la care republica noastră este Parte, Partidul Liberal consideră că aceste acţiuni ale poliţiei, îndreptate împotriva libertăţii cuvântului şi a mass-mediei libere ce asigură dreptul cetăţeanului la o informare corectă sunt inspirate de ordine primite de la cel mai înalt nivel al statului.

De asemenea, PL califică această campanie de reprimare a libertăţii de expresie drept o consecinţă directă a regimului autoritar şi totalitar instaurat în Republica Moldova de Partidul Comuniştilor, condus de preşedintele Vladimir Voronin, cu toate trăsăturile care îl caracterizează: stat poliţienesc, teroare a structurilor de forţă împotriva cetăţenilor care gândesc şi exprimă alte opinii şi atitudini decât cele oficiale, justiţie subordonată Puterii, reprimarea demonstraţiilor şi protestelor publice, urmărirea, persecutarea şi tragerea la răspunderea penală şi administrativă a protestatarilor etc., etc.

Partidul Liberal consideră că acest regim de stat poliţienesc instaurat cu o brutalitate fără precedent în Republica Moldova de către partidul comunist de guvernământ constituie un pericol deosebit de grav la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, cucerite de societatea noastră, şi este îndreptat împotriva aspiraţiilor noastre legitime de integrare în sistemul de valori europene.

Partidul Liberal face apel la partidele politice democratice, la societatea civilă, la toţi cetăţenii de bună credinţă să se solidarizeze în aceste clipe de grea cumpănă pentru Republica Moldova, marcate profund de agonia comunistă, în jurul cuceririlor democratice şi valorilor noastre fundamentale şi să se ridice cu fermitate în apărarea lor.

Departamentul de Comunicare al PL
Comunicat de presa al PL privind pichetarea Preşedinţiei de către consilierii fracţiunii Partidului Liberal Hânceştiul este pregătit pentru Schimbare!