Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia PL cu privire la dezinformarea Parlamentului de către viceministrul de interne Valentin Zubic

|versiune pentru tipar||
PL / 22 octombrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal califică informaţia prezentată Parlamentului RM, la 15 octombrie 2008, de vice-ministrul Afacerilor Interne, dl Zubic, ca răspuns la interpelarea deputatului Vitalia Pavlicenco cu privire la comportamentul organelor de poliţie în timpul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM” din 5 octombrie, drept tentativă de dezinformare a Parlamentului şi a opiniei publice. Argumentele aduse în faţa forului legislativ sunt inventate şi nu corespund realităţii, sunt lipsite de temei şi iresponsabile.

Partidul Liberal reiterează în continuare poziţia sa expusă în comunicatele de presă difuzate pe data de 5 octombrie curent, precum şi în conferinţa de presă organizată ulterior pe marginea incidentelor de la Chişinău şi Bălţi, cu referire la actele de abuz împotriva participanţilor la acţiuni, încălcarea flagrantă a Legii privind întrunirile şi a altor reglementări juridice interne şi internaţionale, precum şi privind eschivarea poliţiei de la atribuţiile sale directe de menţinere a ordinii publice şi de garantare a siguranţei cetăţenilor RM.

Astfel, luând act de cele comunicate de ministrul Afacerilor Interne, Partidul Liberal evidenţiază următoarele:

Ţinând cont de cele expuse mai sus, Partidul Liberal condamnă cu fermitate comportamentul iresponsabil, necivilizat şi contrar legii al organelor de poliţie în timpul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM” şi consideră raportul MAI prezentat Parlamentului drept o sfidare a legii şi o tentativă de dezinformare a opiniei publice.

Pornind de la fărădelegile comise de Poliţie, de la încălcarea flagrantă de către aceasta a Legii privind întrunirile, în speţă a art. 21 (2), care prevede că nu poliţia, ci “reprezentantul autorităţii administraţiei publice locale cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii”, în caz de încălcare de către organizatorul acţiunii a art.8 a Legii privind întrunirile, iar poliţia, conform art. 22 a acestei Legi, poate interveni doar la cererea reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale, Partidul Liberal cere demisia şi tragerea la răsundere a viceministrului de interne V. Zubic, comisarilor de poliţie Eugen Axentiev, Valentin Poparcea, Vasile Grădinaru şi a vicecomisarilor Iacob Gumeniţă şi Petru Golban.

Apel al Partidului Liberal către Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei, Ambasadele străine şi organizaţiile internaţionale acreditate în Republica Moldova Comunicat de presă al PL privind atacurile fracţiunii PPCD din Parlamentul RM împotriva postului independent de televiziune Pro TV Chişinău