Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Consilierii liberali au pichetat întreprinderea “Moldova-Gaz”

|versiune pentru tipar||
PL / 10 noiembrie 2008
Partidul Liberal

Luni, 10 noiembrie, consilierii municipali din partea Partidului Liberal au protestat împotriva acţiunilor întreprinderii “Moldova-Gaz” de sistare a livrării gazelor naturale către SA “Termocom”, ceea ce a cauzat debranşarea de la sursa termică a sectoarelor Buiucani şi Centru, precum şi a suburbiilor municipiului Chişinău. Acţiunea iniţiată de consilierii liberali a fost susţinută de consumatorii de energie termică din Chişinău şi de simpatizaţii Partidului Liberal.

Cei 11 consilieri liberali au condamnat decizia întreprinderii “Moldova-Gaz”, au cerut reluarea livrării de gaze naturale către “Termocom” şi au denunţat amestecul acesteia în procesul de formare a tarifului la căldură şi şantajul pe care îl exercită împreună cu SA “Termocom” asupra Primarului General al municipiului, Dorin Chirtoacă, pentru a se majora preţul la energia termică până la 817 lei pentru o gigacalorie.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, consilier municipal, a dezaprobat acţiunile de stopare a livrărilor de gaze şi, respectiv, de energie termică către consumatorii finali. Preşedintele PL a reiterat faptul că “Moldova-Gaz” este folosită de comunişti pentru a exercita presiuni suplimentare asupra primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, declarând că acţiunile de protest se vor intensifica în perioada următoare dacă furnizorul de gaze naturale nu va decide suspendarea deciziei de sistare a livrărilor de gaze naturale către “Termocom”.

Corina Fusu, vicepreşedinte al PL, consilier municipal, participantă la protest, a menţionat faptul că majorarea tarifului la agentul termic ar trebui să fie însoţită în mod obligatoriu de sporirea salariilor şi pensiilor, dar şi alocarea unor subvenţii suplimentare din bugetul de stat. Totodată, consilierul liberal a declarat în faţa presei că împreună cu colegii de partid vor continua să picheteze “Moldova-Gaz”, iar dacă aceasta nu va reîncepe livrarea gazelor naturale, atunci PL va organiza manifestaţii de amploare în vederea apărării şi respectării drepturilor consumatorilor din mun. Chişinău.

Gheorghe Brega, consilier municipal din partea PL, a calificat acţiunile “Moldova-Gaz” ca fiind un şantaj politic orchestrat de autorităţile centrale îndreptat împotriva actualei conduceri a Primăriei mun. Chişinău.

Consilierul liberal în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Cebanu, a subliniat faptul că paşii întreprinşi de “Moldova-Gaz” fac parte din războiul declanşat de guvernarea comunistă împotriva PL şi a Primarului mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, de pe urma căruia au de suferit cetăţenii simpli. Consilierul municipal a precizat că obiectivele urmărite de PL sunt de a obţine din partea “Moldova-Gaz” reluarea livrărilor de gaze naturale către “Termocom”, pentru ca în final consumatorii să poată beneficia de energie termică în proporţie de 100 %.

Elena Feodorov, pensionară în vârstă de 61 ani, a sprijinit acţiunea întreprinsă de consilierii PL, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de stoparea livrărilor de energie termică, invocând faptul că în condiţiile unor pensii derizorii este imposibilă achitarea unor preţuri sporite pentru agentul termic consumat de categoriile socialmente vulnerabile din Chişinău. “Din cauza pensiilor mici oferite de comunişti noi murim de foame, iar odată cu ridicarea tarifelor pentru energie termică noi vom muri şi de frig”- a exclamat dna Feodorov.

Departamentul de Comunicare al PL
Au avut loc conferinţe ale organizaţiilor PL din Leova şi Sângerei Partidul Liberal susţine revendicările profesorilor