Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal a comemorat 8 ani de la păşirea în nemurire a eroului naţional Gheorghe Ghimpu

|versiune pentru tipar||
PL / 14 noiembrie 2008 | 
Partidul Liberal

Joi, 13 noiembrie, s-au împlinit 8 ani de la moartea unuia din întemeietorii Mişcării de Eliberare Naţională din R. Moldova — Gheorghe Ghimpu. Pentru a cinsti memoria sa, membrii Partidului Liberal, în frunte cu preşedintele partidului Mihai Ghimpu, vicepreşedinţii Dorin Chirtoacă şi Anatol Şalaru, au depus astăzi buchete de flori la mormântul lui Gheorghe Ghimpu din cimitirul central de pe str. Armenească. Peste 30 de persoane s-au adunat împreună pentru a reînvia amintirea lui Gheorghe Ghimpu, a vieţii sale remarcabile, a idealurilor naţionale pentru care s-a jertfit.

Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta lui Gheorghe Ghimpu în timpul imperiului sovietic, când a fost persecutat şi a făcut ani grei de puşcărie politică pentru că pleda pentru afirmarea independenţei naţionale a românilor basarabeni, urmând un crez sfânt pentru el: “Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc”. Preşedintele PL a amintit celor prezenţi că tricolorul a fost arborat pentru prima oară pe clădirea Parlamentului anume de către Gheorghe Ghimpu în anul 1990.

Mihai Ghimpu a afirmat că idealurile pentru care a luptat Gheroghe Ghimpu sunt vii şi că flacăra lor creşte şi însufleţeşte tot mai mulţi cetăţeni. În prezent lupta politică a atins cote de tensiune maximă şi se dă între două grupări politice majore: pro-rusă, alcătuită din nomenclatura de partid şi comsomolistă şi care provine din perioada sovietică, fiind hrănită şi cultivată acum la Chişinău de Rusia, iar pe de altă parte — gruparea pro-europeană şi pro-românească, luptătoare pentru democraţie, dreptate şi adevăr, care doreşte integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană. Preşedintele PL şi-a exprimat convingerea că la alegerile parlamentare din 2009 victoria va fi de partea partidelor politice pro-europene.

Primarul General, Dorin Chirtoacă, a afirmat că visul lui Gheorghe Ghimpu privitor la valorile naţionale şi cele europene mai devreme sau mai târziu se va împlini. El a spus că, dacă toţi ar fi avut curajul lui Gheorghe Ghimpu, astăzi R. Moldova ar fi fost în Uniunea Europeană. Edilul capitalei şi-a reiterat aderenţa la valorile susţinute de Gheorghe Ghimpu şi a precizat că acest mesaj trebuie să fie transmis mai departe, mizând în acest scop pe victoria pe care PL o va obţine la viitoarele alegeri parlamentare.

Departamentul de Comunicare al PL
Declaraţia PL cu privire la abuzul Procuraturii municipiului Chişinău şi Curţii de Apel de interzicere a manifestaţiilor PL din timpul Summit-ului CSI La Călăraşi, Donduşeni şi Soroca s-au desfăşurat conferinţele Filialelor PL