Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia PL cu privire la abuzul Procuraturii municipiului Chişinău şi Curţii de Apel de interzicere a manifestaţiilor PL din timpul Summit-ului CSI

|versiune pentru tipar||
PL / 14 noiembrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă acţiunile Procuraturii municipiului Chişinău şi Curţii de Apel de interzicere a acţiunilor de protest ale PL, organizate în timpul Summit-ului CSI ce se desfăşoară la Chişinău şi care au drept obiectiv focalizarea atenţiei liderilor CSI, precum şi a Uniunii Europene, Alianţei Nord-Atlantice, SUA asupra faptului că pe teritoriul R. Moldova staţionează nelegal forţe militare străine, contrar voinţei suverane a R. Moldova şi normelor de drept internaţional. Prin organizarea acestor manifestaţii paşnice şi democratice, care nu afectau desfăşurarea Summit-ului, PL a dorit să ceară şefilor de guvern din CSI adoptarea unei rezoluţii, prin care Rusia să se oblige de a respecta angajamentele internaţionale de retragere a armatei, asumate în momentul acceptării ei ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999.

PL califică acţiunile Procuraturii municipiului Chişinău şi Curţii de Apel drept un abuz şi o încălcare flagrantă a dreptului cetăţenilor de a desfăşura întruniri publice, paşnice şi democratice, drept prevăzut atât în Legea privind întrunirile, cât şi în Convenţiile internaţionale privind Drepturile Omului, la care R. Moldova este Parte. Acest abuz se înscrie într-o lungă serie de acţiuni represive întreprinse de regimul comunist de la Chişinău în ultima perioadă împotriva Partidului Liberal şi a Opoziţiei în ansamblu.

PL consideră că, prin interzicerea manifestaţiilor de protest care au drept revendicare principală retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova, autorităţile comuniste exprimă clar opţiunea lor de obedienţă totală faţă de Rusia, de acceptare a prezenţei militare ruse şi de respingere a aspiraţiei noastre naţionale de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, un alt obiectiv al acţiunii PL a fost ca premierul rus Vladimir Putin, autorul moral al planului Kozak de federalizare a R. Moldova, care prevedea clauze concrete de perpetuare a prezenţei militare ruse în R. Moldova, să cunoască faptul că cetăţenii R. Moldova, indiferent de naţionalitate, nu doresc ca armata rusă să se mai afle aici, ci să fie retrasă în cel mai scurt timp.

PL reafirmă faptul incontestabil că ocupaţia militară rusă reprezintă principalul obstacol în calea soluţionării conflictului transnistrean şi a aderării R. Moldova la Uniunea Europeană — aspiraţiile noastre naţionale prioritare şi fundamentale.

Departamentul de Comunicare al PL
Partidul Liberal a cerut retragerea armatei ruse în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău Partidul Liberal a comemorat 8 ani de la păşirea în nemurire a eroului naţional Gheorghe Ghimpu