Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal a cerut retragerea armatei ruse în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PL / 13 noiembrie 2008
Partidul Liberal

În deschiderea lucrărilor summit-ului CSI la Chişinău, câteva sute de membri şi simpatizanţi ai PL au pichetat sediul Ambasadei Federaţiei Ruse în semn de protest faţă de prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul din stânga Nistrului. Prin această acţiune, Partidul Liberal a dorit să atragă atenţia Uniunii Europene, Alianţei Nord-Atlantice, SUA că pe teritoriul R. Moldova staţionează nelegal forţe militare străine, contrar voinţei suverane a R. Moldova şi normelor de drept internaţional.

În acelaşi timp, PL a dorit astfel să revendice şefilor de guvern din CSI, inclusiv premierului rus Vladimir Putin, adoptarea unei rezoluţii speciale a Summit-ului, în care să se ceară Rusiei să-şi respecte angajamentele internaţionale de retragere a armatei, asumate în momentul acceptării ei ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a declarat în faţa protestatarilor: “Milităm pentru libertatea noastră. La întrunirea şefilor de guvern din CSI, credem că Republica Moldova ar trebui să adopte o Declaraţie prin care să oblige Federaţia Rusă să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru. Toată lumea trebuie să înţeleagă că prezenţa armatei ruse nu ne permite să soluţionăm conflictul transnistrean şi să ne integrăm în UE”. Corina Fusu, vicepreşedintele PL, a amintit despre Caravana “Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, organizată de Partidul Liberal în data de 5 octombrie a.c. “Am ales să pichetăm anume astăzi Ambasada Federaţiei Ruse pentru că acum are loc deschiderea Summit-ului CSI la Chişinău. Nu putem fi membri ai CSI şi ai UE. Dacă vrem cu adevărat să devenim membri cu drepturi depline ai UE, trebuie să alegem un singur drum”, a menţionat Corina Fusu. Ion Josanu, ţăran din satul Molcoci, Ialoveni, a spus: “Vom merge pe jos în Europa ca să le spunem mai marilor de acolo că părinţii noştri au fost români. Ţăranii înţeleg foarte bine că pe cei care astăzi sunt la putere nu-i interesează soarta noastră. Să nu creadă ei că ne mai pot minţi”. Un alt participant la acţiunea de protest, Ştefan Burov, a spus: “Sunt nespus de bucuros că astăzi am venit mulţi. Să ştie Vladimir Putin că nu este agreat în Moldova, deoarece el până astăzi îşi ţine armata în stânga Nistrului”.

Departamentul de Comunicare al PL
Tinerii Liberali au desfăşurat campania “De la uşă la uşă” la Edineţ Declaraţia PL cu privire la abuzul Procuraturii municipiului Chişinău şi Curţii de Apel de interzicere a manifestaţiilor PL din timpul Summit-ului CSI