Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal denunţă şantajul energetic al Guvernului, prin intermediul Moldova-Gaz, împotriva locuitorilor Municipiului Chişinău

|versiune pentru tipar||
PL / 3 decembrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă intenţia companiei “Moldova-Gaz” de a limita livrările de gaz către “Termocom” SA şi CET-uri sau de a le stopa cu desăvârşire. O asemenea acţiune nu are justificare în condiţiile în care Primăria Municipiului Chişinău a propus o serie de soluţii ce vizează reeşalonarea şi stabilirea unui grafic strict de plată a datoriilor în perioada următoare.

Partidul Liberal reafirmă faptul că Guvernul comunist al Republicii Moldova, prin intermediul companiei “Moldova-Gaz”, supune unui şantaj cinic Primăria municipiului Chişinău şi întreaga populaţie a Capitalei, încearcă să compromită pe Primarul General Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal, ameninţând în permanenţă cu perspectiva întreruperii căldurii. Reamintim faptul că Guvernul deţine în structura acţionariatului companiei “Moldova-Gaz” o cotă de proprietate de 34 procente şi, prin urmare, nici o decizie a acestei companii nu se poate adopta fără acordul Executivului.

Un alt argument în sprijinul afirmaţiei că populaţia Capitalei este supusă şantajului de către Guvern este acela că datoriile aşa-zis istorice ale “Termocom” S.A., acumulate preponderent în perioada guvernării comuniste şi ridicându-se la cifra astronomică de 1 miliard 247 milioane lei, nu sunt reclamate în prezent de către “Moldova-Gaz”, ci este cerută cu insistenţă anume mica datorie acumulată de administraţia liberală a Primăriei, în valoare de 129 milioane lei.

Partidul Liberal reiterează faptul că scopurile acestui şantaj sunt în primul rând politice, iar în al doilea rând — economice. Guvernul comunist doreşte o înrăutăţire a situaţiei cetăţenilor municipiului Chişinău în preajma alegerilor parlamentare, ca să pună apoi această înrăutăţire pe seama Partidului Liberal şi a Primarului General Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL. Scopurile economice ale acestui şantaj ruşinos, la care se dedă guvernarea comunistă şi care nu ţine cont de suferinţele copiilor şi bătrânilor, ale elevilor şi bolnavilor, în fine — de suferinţele tuturor cetăţenilor Capitalei — vizează stabilirea de către CMC a unui tarif de jaf adevărat la căldură, precum şi preluarea în proprietate, sub presiunea unor împrejurări extraordinare precum sunt cele de faţă, a reţelelor “Termocom” S.A. şi a altor proprietăţi municipale de către “Moldova-Gaz”, implicit de către “Gazprom”-ul rus.

Partidul Liberal declară că se va opune cu tărie acestei campanii murdare şi cinice, declanşată de partidul comunist de guvernământ împotriva PL şi împotriva tuturor cetăţenilor municipiului şi că va demasca cu consecvenţă scopurile adevărate pe care le urmăreşte aceasta.

Departamentul de Comunicare al PL
Tinerii Liberali au sărbătorit Aniversarea a 90-a a Marii Uniri Comunicat de presă privind intimidarea membrilor Partidului Liberal de către poliţie