Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie a PL privind sabotarea integrării europene a R. Moldova de către guvernarea comunistă

|versiune pentru tipar||
PL / 9 februarie 2009
Partidul Liberal

Partidul Liberal constată cu îngrijorare că toate acţiunile guvernării comuniste în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană a R. Moldova au purtat şi poartă un caracter duplicitar şi urmăresc în mod premeditat îndepărtarea perspectivelor noastre de aderare la Uniunea Europeană. Partidul Liberal respinge cu hotărâre tentativele guvernării comuniste de a înşela încă o dată populaţia în campania electorală ce a început, pretinzând că ar promova cu sinceritate integrarea europeană a R. Moldova. PL consideră că actuala guvernare nu mai are dreptul moral de a ne reprezenta în relaţiile cu Uniunea Europeană, deoarece toate politicile sale fără excepţie au fost de orientare antieuropeană.

Astfel, în pofida angajamentelor asumate de guvernarea comunistă în vederea avansării relaţiilor dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, autorităţile actuale au compromis definitiv acest proces, R.Moldova aflându-se astăzi la aceiaşi parametri ca şi în anul 2001. Deşi au existat declaraţii oficiale, în vara şi toamna anului 2008, ale ambasadorilor ţărilor membre ale Uniunii Europene, în care conducerea de vârf a statului era atenţionată asupra unor încălcări flagrante ale normelor şi standardelor europene în domeniile drepturilor omului, libertăţilor de întrunire şi de exprimare, independenţei justiţiei, eradicării corupţiei etc., guvernarea comunistă le-a ignorat cu desăvârşire şi nu a adoptat măsuri de ameliorare a stării de lucruri. Situaţia s-a înrăutăţit considerabil în ultima perioadă din cauza acţiunilor de represiune întreprinse de structurile de forţă împotriva cetăţenilor şi diferitelor organizaţii neguvernamentale care desfăşoară manifestaţii paşnice de protest, ceea ce constituie o sfidare deschisă a recomandărilor Consiliului Europei şi Uniunii Europene.

Deşi i s-a atras atenţia în repetate rânduri ca să asigure desfăşurarea unor alegeri libere, democratice şi corecte în primăvara anului curent, conducerea comunistă continuă să interzică accesul partidelor politice de opoziţie la mass-media publică, dezinformează populaţia, îngrădeşte dreptul cetăţenilor R.Moldova aflaţi la muncă peste hotare de a participa la vot, creează premise pentru fraudarea alegerilor de la 5 aprilie a.c.

Partidul Liberal consideră că politica de sabotare a integrării europene de către guvernarea comunistă este confirmată şi prin refuzul cu obstinaţie a propunerilor României şi ai altor subiecţi ai comunităţii europene (Ţările Baltice, Polonia etc.) de a ne transmite experienţa, cunoştinţele şi documentaţia necesară pentru pregătirea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

Refuzul Uniunii Europene de a semna un nou acord de cooperare cu R. Moldova demonstrează faptul că oficialii europeni nu au încredere în guvernarea comunistă. De aceea, PL consideră că menţinerea comuniştilor la putere după alegerile parlamentare din 2009 va îndepărta şi mai mult perspectivele de integrare europeană a R. Moldova.

Partidul Liberal face apel la Consiliul Europei, Comisia Europeană, organizaţiile internaţionale, Administraţia SUA să se implice mai profund în monitorizarea contextului preelectoral din R. Moldova, în sancţionarea derapajelor antidemocratice ale guvernării comuniste, pentru asigurarea desfăşurării unor alegeri parlamentare libere, democratice şi corecte la 5 aprilie 2009.

Tinerii liberali apără drepturile conaţionalilor noştri de peste hotare Partidul Liberal lansează Programul electoral