Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia OTPL cu privire la condamnarea torturii în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 26 iunie 2009
Partidul Liberal

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal condamnă actele de tortură aplicate de către organele de forţă asupra cetăţenilor Republicii Moldova şi consideră necesară consolidarea societăţii în vederea combaterii torturii. Acţiunile de tortură ale poliţiei aduc prejudicii nu doar victimelor, ci şi tuturor cetăţenilor deoarece cazurile respective ajung să fie condamnate de CEDO. Evenimentele de după 7 aprilie 2009 au demonstrat că actuala guvernare comunistă încalcă Drepturile Omului şi Constituţia Republicii Moldova, care garantează cetăţenilor dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

Grav este faptul că persoanele supuse torturii, tratamentelor crude, inumane şi degradante după evenimentele din aprilie, în majoritatea lor, erau tineri fără antecedente penale. Autorităţile comuniste au comis împotriva lor violenţe extreme, încălcându-se grav Drepturile Omului: lovituri pe toată suprafaţa corpului, abuz sexual, presiune psihologică, batjocoră etc.

Tortura aplicată de organele de forţă a provocat moartea a trei tineri: Valeriu Boboc (23 de ani), Ion Ţâbuleac (22 de ani), Eugen Ţapu (26 de ani). Cele trei cazuri de omucidere nu au fost elucidate până în acest moment.

Aplicarea torturii de către organele de forţă este incompatibilă cu statutul Republicii Moldova de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Consiliului Europei, care impune respectarea Drepturilor Omului, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea torturii, a altor tratamente inumane şi degradante.

Tineretul Liberal susţine rezoluţia Parlamentului European referitoare la situaţia din Republica Moldova, adoptată la 7 mai 2009, în care se solicită lansarea unei investigaţii speciale în cazurile persoanelor decedate în timpul evenimentelor ce au urmat alegerile, precum şi în cazul tuturor acuzaţiilor de viol sau rău tratament în timpul detenţiei

Organizaţia de Tineret PL cere Ministerului de Interne al Republicii Moldova:

Organizaţia de Tineret PL cere declararea zilei de 7 aprilie zi de doliu în Republica Moldova şi îşi asumă responsabilibatea de a duce memoria celor trei tineri: Valeriu Boboc, Ion Ţâbuleac, Eugen Ţapu decedaţi şi a tuturor tinerilor care au avut de suferit în urma torturii şi maltratării aplicate de organele de forţă după protestele din 7 aprilie.

Partidul Liberal atenţionează: Republica Moldova ar putea rămâne fără economie Acţiuni antitortură