Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Contribuţia guvernării comuniste în agricultură — să se roage vara de ploaie, iarna de ninsoare şi să critice soluţiile Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iulie 2009 | 
Partidul LiberalDomeniul agriculturii este paralizat şi nesubvenţionat de guvernarea comunistă. Această declaraţie a făst făcută în cadrul unei conferinţe de presă de Anatol Arhire, vicepreşedintele raionului Ungheni, candidat electoral al Partidului Liberal.

Potrivit lui Arhire lipsa unor politici coerente şi eficiente în agricultură din partea Guvernului au generat o situaţie deplorabilă la nivel agricol, situaţie care ne afectează pe toţi pentru că toţi suntem consumatori. Populaţia consumă produse alimentare importate, e vorba de produse esenţiale, cu o frecvenţă înaltă de consum, care nu sunt de cea mai bună calitate — cartofi, morcov, muştar, maioneză — acestea ar putea fi cultivate sau produse şi în Moldova, asigurând consumatorul cu produse de calitate şi agenţii economici — cu profit.

Practicile sovietice la care recurg autorităţile sunt nefuncţionale, consideră Arhire. Un exemplu, în acest sens, este crearea staţiilor de maşini şi tractoare, pentru care guvernul a alocat 23,5 mln lei, bani care puteau fi folosiţi pentru subvenţionarea agriculturii. De asemenea, autorităţile comuniste “au transformat fabricile de lapte în fabrici fără lapte, iar fabricile de conserve în fabrici fără conserve”. Arhire a mai insistat şi asupra faptului că în Republica Moldova, ţară preponderent agrară, preţurile la produsele agroalimentare sunt mai mari decât în ţările europene, care nu au segmentul agricol dezvoltat.

Potrivit lui Vadim Cojocaru, dr. în economie, candidat electoral PL, guvernarea comunistă dacă şi are “realizări” în agricultură, este faptul că populaţia consumă mai mulţi cartofi, zahăr şi o serie de produse necalitative, mult mai mult decât prevăd normele fiziologice în acest sens. Mai mult decât atât, lipsa de bani face ca populaţia să nu se alimenteze corect, să prefere produse ieftine, care nu oferă siguranţă alimentară şi să se îmbolnăvească, statul nefiind în stare să garanteze controlul asupra calităţii şi accesibilităţii mărfurilor.

În vederea dezvoltării potenţialului de producere a sectoarelor agricol şi agroindustrial, Partidul Liberal propune: dezvoltarea zootehniei şi creşterea ponderii acesteia în totalul producţiei agricole până la 50%, prin subvenţionarea producţiei zootehnice; implementarea programului SITA (Sistemul de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor) până în 2012; crearea unor centre agroindustriale inovaţionale, care să servească drept model pentru preluarea practicilor internaţionale şi a tehnologiilor moderne de către asociaţiile agricole şi gospodăriile ţărăneşti; asigurarea transparenţei şi echităţii în gestiunea mecanismului de subvenţionare pentru asimilarea totală a resurselor financiare alocate; promovarea politicilor de consolidare a terenurilor agricole; elaborarea cadrului legal stimulatoriu privind accesul producătorilor agricoli la suprafeţele de comerţ organizat şi la reţeaua de distribuţie activă a produselor agricole; crearea unui departament pe lângă Ministerul Agriculturii care ar asigura condiţii eficiente de distribuţie şi comerţ pe pieţele interne şi externe; încurajarea producătorilor autohtoni prin diverse mecanisme legislative şi protejarea pieţei interne; lărgirea şi extinderea terenurilor agricole pe suprafeţe protejate.

Departamentul de Comunicare al PL

Piaţa produselor agroalimentare din Republica Moldova nu garantează securitatea alimentară a populaţiei Conceptul de integrare europeană a fost compromis de guvernarea comunistă