Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Candidatului PL Ştefan Urâtu i s-a interzis trecerea pe teritoriul Transnistriei

|versiune pentru tipar||
PL / 25 iulie 2009
Partidul Liberal

Candidatul PL Ştefan Urâtu a fost reţinut azi în jurul orei 11.30 la vama de la Dubăsari. După o oră şi jumătate de discuţii telefonice purtate de vameşii transnistreni cu autorităţile de la Chişinău, Ştefan Urâtu a fost întors din drum. Argumentul invocat a fost că Ştefan Urâtu este o persoană oficială, iar vizita sa trebuia coordonată din timp cu oficialităţile de la Tiraspol. Candidatul electoral PL urma să ajungă la Cocieri, unde trebuia să participe la dezbateri publice organizate de Asociaţia “Promo-lex”, la care participau reprezentanţii mai multor candidaţi electorali. Lui Urâtu i s-a interzis accesul pe teritoriul Transnistriei chiar şi în pofida faptului că are viză de reşedinţă la Tiraspol.

Ştefan Urâtu consideră acest incident “o încălcare a legii la libera circulaţie, în general, şi o încălcare a drepturilor electorale. Este o discriminare în raport cu alţi concurenţi electorali care au participat la dezbateri şi este organizat intenţionat de comunişti, pentru că niciun reprezentant al Comisiei Unificate de Control (inclusiv din Federaţia Rusă) sau al Procuraturii nu a răspuns la telefon pentru a interveni”. Ţinând cont de faptl că ar putea să se repete incidente de acest gen, Urătu cere autorităţilor să respecte libera circulaţie a concurenţilor electorali şi a alegătorilor în conformitate cu articolul 5 al “Acordului privind încetarea focului” din 21 iulie 1992, prin care Federaţia Rusă şi Republica Moldova şi-au asumat respectivele responsabilităţi.

Partidul Liberal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intimidările la care sunt supuşi membrii PL şi califică acest incident drept un abuz, orchestrat, şi de această dată, de autorităţile comuniste şi îndreptat împotriva concurentului electoral al PL Ştefan Urâtu. Partidul Liberal solicită Comisiei Electorale Centrale să ia atitudine în legătură cu acest caz şi să asigure alegeri libere şi corecte, iar tuturor concurenţilor electorali să le fie respectate drepturile.

Departamentul Comunicare al PL

Dorin Chirtoacă: Poliţia pregăteşte provocări la Băcioi Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu ambasadorii SUA şi Poloniei