Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tineretul Liberal îşi propune să oficializeze Ziua Dragobetelui

|versiune pentru tipar||
PL / 25 februarie 2010
Partidul Liberal

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a desfăşurat la 24 februarie 2010 acţiuni de promovare a sărbătorii “Dragobetele”. Este pentru al patrulea an consecutiv când tinerii liberali desfăşoară acţiuni de popularizare a Zilei Dragobetelui, atât în mun. Chişinău, cât şi în raioanele republicii. În perspectivă, Organizaţia de Tineret PL îşi propune să oficializeze Ziua Dragobetelui.

În scuarul Arcului de Triumf din centrul capitalei, a fost instalat “Leagănul Iubirii”, unde tinerii au avut ocazia să se fotografieze, primind ca amintire o fotografie. De asemenea, a fost improvizat un microfon liber destinat declaraţiilor de dragoste. Cei care au avut curajul să-şi exprime în public sentimentele au fost premiaţi.

Organizaţiade Tineret din sectorul Râşcani al mun. Chişinău, au desfăşurat de Dragobete un concurs TVC între licee. Evenimentul a avut loc în sala defestivităţi a Preturii Râşcani.

În colaborare cu Centrul de cultură “Ginta Latină”, Tineretul Liberal a desfăşurat un program cultural dedicat Zilei Dragobetelui, în care tinerii au viziont piesa de teatru “Căderea Zeilor” de Tudor Ţărnă. La spectacol au venit Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, ambii adtresând mesaje de felicitare tinerilor cu ocazia Dragobetelui.

Şi la Ungheni, tinerii liberali au sărbătorit Dragobetele la Liceul “Dimitrie Cantemir” din oraşul Corneşti, care a găzduit circa 200 de delegaţi din 17 localităţi ale raionului. La sărbătoare a participat preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Ungheni, deputat în Parlamanetul Republicii Moldova, Anatol Arhire.

Programul dedicat Zilei Dragobetelui, s-a încheiat cu lansarea înaer a felinarelor iubirii, un spectacol vizual deosebit, la care au participat în jur de 150 de tineri.

Tineretul Liberal din Ungheni au îmbrăcat haină de sărbătoare de Dragobete

DRAGOBETELE a devenit o tradiţie pentru Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal, astfel tinerii liberali din Ungheni au sărbătorit “Dragobetele” în incinta Liceul “Dimitrie Cantemir” din oraşul Corneşti, care a găzduit circa 200 de delegaţi din 17 localităţi ale raionului. La sărbătoare a participat şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Ungheni, deputat în Parlamanetul Republicii Moldova, Anatol Arhire.

Cu un cuvânt de salut a venit Anatol Arhire care a accentuat faptul că “Din păcate, în timpul ocupaţiei sovietice sărbătoarea «Dragobete» a fost umbrită şi interzisă. Avem obligaţia şi datoria morală să-o readucem în casele şi sufletele noastre. În această seară aveţi prilejul de a vă cunoaşte îndeaproape, spunându-vă câte o urare, câte o şoaptă întru perpetuarea înţelegerii, dragostei şi iubirii dintre oameni”.

Startul sărbătorii a fost dat de către Aliona Arapova, membră a Tineretului Liberal din orăşelul Corneşti care a condus pe toţi cei adunaţi pe “Drumul Dragostei” cu o compoziţie proprie:

Fir de aur tors din cer
Pentru-a dragostei cunună,
Împletind viaţa cu el
Fericiţi ve-ţi fi-mpreună.
Primul pas făcând în viaţă
Încântat… ceva-ţi doreşti
Şi cu zâmbetul pe faţă
De ceva te-ndrăgosteşti.
Din senin dragostea apare
Două mâini când s-au atins,
Bate inima mai tare
Focul veşnic s-a aprins.
Ani la şcoală-mbobociţi
Prima dragoste-nflorea,
La un dans, îndrăgostiţi,
Te iubesc, timid şoptea.
Ochi aprinşi pe sub sprâncene…
Sus pe cer ei se visau.
Strânşi la braţ priveau la stele,
Fericiţi se sărutau.
Taine, şotii te-nconjoară,
Sângele pulsează viaţa,
Dragostea-munţii răstoarnă,
Te prind Zorii dimineaţă…
Neuitată vârstă dulce,
Vârstă beată de parfum,
Umbra ei prin ani te duce
Rătăcind pe-al vieţii drum.
Cauţi mult icoana vieţii
Drumu-i lung pân-la altar,
Lacrimi, zâmbet şi tristeţe
Paşi făcuţi mulţi în zădar.
De e toamnă, nins în plete
N-o să uiţi primul sărut
Şi-acea şoaptă la ureche
Cănd dansai atunci demult.

La final, tinerii liberali Denis Baican, Victoria Maxim, Denis Mutu, Adriana Dimitrache, Arhire Vlad, Iuliana Rotaru, Bodrug Marina şi Sergiu Covali le-au dorit tinerilor adunaţi să iubească şi să fie iubiţi, căci unde dragoste nu e, nimic nu e.

Dragobetele este o sărbătoare românească a îndrăgostiţilor, moştenită de la daci. Conform tradiţiei populare se marchează la 24 februarie ca sărbătoare a tinereţii şi a dragostei. Alături de Mărţişor şi alte sărbători tradiţionale româneşti, Dragobetele defineşte între popoarele lumii, specificul spiritual al românilor.

Astăzi şi în Chişinău Tineretul Liberal au pregătit un program special cu ocazia acestei sărbători, adunând zeci de îndrăgostiţi în Leagănul Iubirii, instalat în Scuarul Arcului de Triumf.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal
Sursa: www.pl.md

Declaraţia Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Liberalii din Stăuceni au organizat al II-lea Campionat Republican “Lupta liberă”