Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Gheorghe Brega: “Unde au dispărut 24 milioane de lei?”

|versiune pentru tipar||
PL / 13 aprilie 2010 | 
Partidul Liberal

Această întrebare şi-a pus-o Gheorghe Brega, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă după ce a depistat că 25 de milioane de lei din cele aproximativ 64 de milioane acumulate în anul 2008 pe conturile de ajutorare a sinistraţilor inundaţiilor nu pot fi găsite.

Cea de-a patra şedinţă a comisiei de ancheta, planificată pentru săptămâna trecută nu a avut loc din lipsă de cvorum. Gheorghe Brega a insistat totuşi să se refere la unele cazuri în care repartizarea bunurilor a avut loc cu încălcări.

Potrivit deputatului liberal, din surse interne s-au acumulat circa 56 de milioane de lei, la care s-au adăugat peste 70 de mii de euro şi circa 570 de mii de dolari. “Bilanţurile indica asupra unui total de 38 de milioane de lei cheltuite. Însă toate încercările de a clarifica unde sunt 25 de milioane rămase nu s-au soldat cu rezultate. Nu ştie nimeni, nici Ministerul Finanţelor, nici Trezoreria, nici alte instituţii”, a declarat Gheorghe Brega.

Brega s-a referit şi la alte informaţii contradictorii. “Conform informaţiei pe care o avem, din Cehia au parvenit 8 pompe de apă, dar Ministerul Afacerilor Interne raportează a primit doar şase. Lipsesc, de asemenea, 50 de perechi de cizme de cauciuc şi două din cele cinci generatoare de energie electrică”, a subliniat deputatul.

Gheorghe Brega a mai spus că nu este clar unde au dispărut şi circa 600 de tone de motorină declarate în vamă, dar care nu au ajuns la beneficiari.

Deputaţii PCRM care fac parte din comisie (formaţiune care a fost la guvernare în acea perioadă) au spus că nu au analizat materialele invocate pe motiv că acestea nu le-au fost prezentate, deşi secretariatul comisiei susţine contrariul.

În cadrul şedinţei Comisiei au fost menţionate localităţile care au avut de suferit cel mai mult de pe urma inundaţiilor din 2008. Gheorghe Brega a făcut referinţă asupra datelor prezentate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale în comparaţie cu datele prezentate de Serviciul Vamal.

Au fost depistate anumite neconcordanţe, pe care Brega propune să le elucideze prin vizite în teritoriu. Printre localităţile propuse de preşedintele Comisiei pentru a fi vizitate au fost Briceni şi Ocniţa. “Nu se merită în Ocniţa, pentru că în alegeri am obţinut acolo voturi majoritare”, a zis râzând Iurie Muntean, membru al comisiei.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal cu referire la Info Prim Neo
Sursa: www.pl.md

Tineretul Liberal transmite condoleanţe poporului polonez Liberalii au sădit copaci pentru dăinuirea noastră