Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă al OTPL privind Conferinţa “Parteneriatul Estic — Noi oportunităţi pentru Moldova”

|versiune pentru tipar||
PL / 8 mai 2010
Partidul Liberal

Cu ocazia aniversării a unui an de la crearea Parteneriatului Estic de către Uniunea Europeană, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a desfaşurat împreună cu Organizaţia de Tineret a AMN o conferinţă pe tema “Parteneriatul Estic — Noi oportunităţi pentru Moldova”. Evenimentul a avut loc vineri, 7 mai 2010, la Hotelul Jolly Alon din mun. Chişinău şi a fost organizată cu suportul Fundaţiei Friedrich Nauman pentru Libertate.

Conferinţa a fost deschisă de către Dirk Schübel, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, care a salutat organizarea unei dezbateri privind programul Parteneriatul estic, care reprezintă un instrument de sporire a cooperării bilaterale şi multilaterale între Uniunea Europeană şi vecinii săi estici, printre care se numără Republica Moldova.

Invitat la conferinţă, Markus Loning, vicepreşedinte al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist a remarcat faptul că dacă privim tabloul statelor incluse în Parteneriatul Estic, atunci Republica Moldova se mişcă înainte în raport cu celelalte state. Vicepreşedintele liberal-democraţilor europeni a prezentat abordarea liberală a Parteneriatului Estic care constă în acordarea de prioritate dezvoltării durabile a democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept în statele partenere, spargerea monopolurilor prin sprijinirea liberalizării pieţelor de energie, scoaterea regimului de vize pentru statele care înregistrează progrese semnificative, sprijinirea investiţiilor în domeniul educaţiei, ştiinţei şi tineretului.

La conferinţă au mai participat vicepreşedintele Internaţionalei Liberale Cristian David şi expertul independent Vlad Lupan. Din partea Partidului Liberal au participat la discuţiile privind Parteneriatul Estic, preşedintele Mihai Ghimpu, viceprşedinţii Dorin Chirtoacă şi Corina Fusu.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus. Summit-ul a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga. Obiectivul principal al Parteneriatului Estic este stabilirea unui cadru în care reformele economice şi instituţionale pot fi stimulate, astfel încât statele învecinate cu UE să fie aduse mai aproape de standardele europene referitoare la statul de drept, buna guvernare, drepturile omului şi principiile economiei de piaţă.

Departamentul Comunicare şi Relaţii cu Publicul al OTPL

Tineri liberali participă în cadrul alegerilor din Regatul Unit al Marei Britanii La Cărpineni faptele vorbesc