Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind comemorarea zilei de 28 Iunie

|versiune pentru tipar||
PL / 2 iulie 2010
Partidul Liberal

Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice, emis cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la tragica zi de 28 iunie 1940, a constituit pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova un act de dreptate şi de recunoaştere oficială a adevărului istoric, ascuns sau evitat până în prezent de toate guvernările care s-au succedat după declararea Independenţei.

Anume drept urmare a acestei manipulări ideologice a trecutului, care a durat timp de 20 de ani, Republica Moldova a fost singura ţară din Europa în care un partid comunist a putut reveni la putere prin alegeri democratice, instaurând un regim dictatorial, cu incalculabile consecinţe negative pentru destinul Republicii Moldova.

Decretul este primul act oficial de stat care conferă o dimensiune practică şi aplicabilă imediat, pe plan intern şi extern, a prevederilor Declaraţiei de Independenţă din 27 august 1991, în partea care se referă la recuperarea memoriei istorice privind consecinţele Pactului Ribbentrop — Molotov şi încetarea ocupaţiei militare: “Parlamentul Republicii Moldova cere Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupaţie a acesteia şi să retragă trupele sovietice de pe teritoriul naţional al Republicii Moldova”. Federaţia Rusă, în calitate de succesor de drept al URSS, a refuzat până în prezent să se conformeze acestei cereri legitime, trupele sale militare aflându-se pe teritoriul nostru naţional contrar voinţei Republicii Moldova.

Cererea expresă de retragere a trupelor ruse din Transnistria, conţinută în Decret, reaminteşte opiniei publice internaţionale, că starea de ocupaţie ilegală a început, de facto, anume la 28 iunie 1940, drept urmare a Pactului Ribbentrop — Molotov şi nu a încetat până în prezent, întrucât Federaţia Rusă îşi menţine armata pe teritoriul nostru şi astăzi.

Fracţiunea Partidului Liberal respinge tonul, acuzaţiile şi calificativele conţinute în Declaraţia Dumei de stat a Federaţiei Ruse din 30 iunie 2010 şi consideră gestul deputaţilor ruşi drept inamical şi ofensator, inacceptabil în cadrul relaţiilor dintre două state suverane şi independente. Declaraţia constituie un amestec nepermis în treburile interne ale Republicii Moldova şi o tentativă de destabilizare a situaţiei politice interne.

În acelaşi timp, considerăm că atitudinea adoptată de Duma de stat este contraproductivă în procesul bilateral de cooperare moldo-rus şi de recuperare comună a memoriei istorice conform exemplului unor procese similare petrecute în Statele Baltice, Polonia şi Ucraina, care ar urma să se întemeieze pe realităţi istorice recunoscute de întreaga comunitate internaţională, şi nu pe false viziuni ideologice ce au dominat deopotrivă trecutul ambelor state.

Fracţiunea Partidului Liberal pledează pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă, bazate pe principiile egalităţii şi respectului reciproc, în conformitate cu normele de drept internaţional.

Fracţiunea Partidului Liberal invită fracţiunile parlamentare din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană să subscrie demersului nostru, în numele adevărului şi al responsabilităţii noii clase politice pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Corina Fusu
Fracţiunea Partidului Liberal din Parlamentul RM

Sursa: www.pl.md

Filialele Partidului Liberal au comemorat victimele regimului comunist Liberalii din Orhei au desfăşurat o acţiune de recunoştinţă Ostaşilor Români