Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii din Orhei au desfăşurat o acţiune de recunoştinţă Ostaşilor Români

|versiune pentru tipar||
PL / 5 iulie 2010
Partidul Liberal

La 30 iunie Organizaţia teritorială a Partidului Liberal din Orhei s-au deplasat în satul Tabăra la Cimitirul Ostaşilor Români care au căzut în războiul de dezrobire a Naţiunii unde au desfăşurat o acţiune voluntară de curăţirea mormintelor.

Membrii Partidului Liberal din Orhei împreună cu preşedintele Fililalei teritoriale PL, Sergiu Miron au venit în mod organizat cu cele necesare la Cimitir unde au vopsit gardul şi au adus în ordine cimitirul unde se odihnesc eroii români.

Liberalii din Orhei au fost însoţiţi şi de Preacucernicul preot Sergiu Aga, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei şi paroh al Bisericii “Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din oraşul Orhei care la finalul acţiunii a organizat şi o slujbă de pomenire a martirilor căzuţi în lupta pentru libertate.

“Ne-am adunat cu toţii aici pentru a deplânge pe cei care au luptat pentru libertatea noastră, iar pentru asta ne-am propus ca cel puţin să aducem în ordine mormintele unde se odihnesc aceşti eroi” a spus Sergiu Miron, preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal.

Liberalii din Orhei şi-au propus ca că vor veni mereu să îngrijească acest Cimitir în semn de recunoştinţă şi respect faţă de ostaşii ce au murit nevinovaţi.

Cimitirul Ostaşilor Români din satul Tabăra, Orhei are o poveste tristă, în acest loc au fost îmormântaţi în gropi comune ostaşii români. Chiar dacă se găseau numai părţi din trupul lor, se reconstituia identitatea din acte şi se înmormântau cum se cuvine unui creştin. Cei cunoscuţi au fost trecuţi într-o listă păstrată la mănăstirea din sat, de către maici.

Sandu Alexei, Garstea Dionisie, Josanu Pavel, Gheorghiţă Luca sunt doar câteva nume din cei peste 70 de morţi trecuţi pe liste, mulţi dintre care rămân necunoscuţi şi astăzi.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal

Declaraţie privind comemorarea zilei de 28 Iunie La Teleneşti s-a desfăşurat Conferinţa Teritorială a Partidului Liberal