Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tineretul Liberal: Regimurile totalitare un pericol pentru fiecare

|versiune pentru tipar||
PL / 25 august 2010
Partidul Liberal

La 23 august, ora 18.00, tinerii liberali au desfăşurat în faţa magazinului “Gemenii” un flash-mob cu tema “Regimurile totalitare — pericol pentru fiecare”. Data de 23 august 1939, când Hitler şi Stalin au hotarât să împartă Europa în sfere de influenţă, a fost declarată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei “Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului”.

Având în vedere impactul dezastruos al regimului comunist sovietic asupra societăţii noastre, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a organizat o acţiune inedită pentru a aminti de crimele comise de cele doua tiranii.

Liberalii au afişat, în cadrul acţiunii fraza “Regimurile totalitare — pericol pentru fiecare” deoarece ea descrie cel mai bine tragedia poporului nostru din secolul XX. Practic, fiecare dintre noi a avut sau are încă o rudă deportată în Siberia, lipsită de proprietăţile ei, mânată cu forţa în război de partea URSS.

De aceea, memoria acestor evenimente tragice trebuie să fie întotdeauna vie în noi, astfel încât să ne păstrăm vigilenţa şi să nu admitem repetarea lor în viitor.

Tineretul Liberal se poziţionează de partea democraţiei, a libertăţii de gândire, exprimare, asociere şi iniţiativă, valori reprimate şi distruse în regimurile totalitare, dar care acum, ar trebui să fie punctele de pornire în orice acţiune şi de ele să se conducă toţi cetăţenii.

Amintim că la 23 august 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca pactul Stalin-Hitler a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă semnat la Moscova. Scopul acestui pact era să-şi asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, petrecută, de altfel, cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939.

În realitate, ambele ţări agresoare voiau să se asigure, cel puţin oficial, că vor avea spatele “acoperit” în procesul de împărţire în două a ceea ce rămasese neocupat şi neîmpărţit din Europa. Cruzimea şi cinismul celor doi dictatori, Hitler şi Stalin, s-au repercutat timp îndelungat, prelungind cel de-al Doilea Război Mondial cu Războiul Rece şi cu scindarea Europei în două prin Cortina de fier între anii 1945–1989.

www.pl.md

Clubul Liberal Paris au protestat împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov Liberalii din Donduşeni au deschis stadionul de minifotbal