Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu solicită către CC să constate necesitatea dizolvării Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PL / 7 septembrie 2010
Partidul Liberal

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a notificat astăzi Curtea Constituţională /CC/ să constate circumstanţele pentru dizolvarea Legislativului actual, care nu a reuşit să aleagă Preşedintele ţării.

În demersul său, şeful interimar al statului, Preşedinte al Parlamentului, relatează despre cele două eşecuri ale actualei legislaturi de a alege Preşedintele, la 10 noiembrie şi 7 decembrie 2009. Parlamentarii din coaliţia de partide numită Alianţa pentru Integrare Europeană l-au propus şi au votat de fiecare dată pentru liderul democrat Marian Lupu, dar în ambele cazuri nu au reuşit să asigure necesarul de 61 de voturi. Opoziţia comunistă a boicotat ambele proceduri de votare.

De vreme ce, potrivit legislaţiei, parlamentul nu poate fi dizolvat mai des decât o dată într-un an calendaristic, începând cu 16 iunie 2010, există premise ca actualul Legislativ să fie dizolvat.

Deşi Partidul Comuniştilor şi formaţiuni politice fără reprezentanţi în parlament cer dizolvarea urgentă a parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate, partidele din AIE au dorit să reîntoarcă cetăţenilor dreptul de a-şi alege Preşedintele, iniţiind referendumul din 5 septembrie. Miercuri, Comisia Electorală Centrală /CEC/ urmează să declare invalid referendumul, pe motiv că la el a participat mai puţin decât necesarul de o treime din alegători.

Curtea Constituţională trebuie să-şi prezinte avizul în 10 zile, după care Preşedintele Mihai Ghimpu urmează să dizolve Parlamentul şi să stabilească data la care se vor desfăşura alegerile parlamentare anticipate.

Sursa: ghimpu.wordpress.com

Ion Apostol a particat la festivitatea “Primul sunet” din Hânceşti Partidul Liberal comemorează împreună cu poporul american tragedia din 11 septembrie