Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Apel la memorie: la Ialoveni au fost inaugurate azi două Troiţe

|versiune pentru tipar||
PL / 20 noiembrie 2010
Partidul Liberal

Pe artera centrală a orăşelului Ialoveni, în scuarul din preajma Palatului de Cultură, au fost inaugurate astăzi două Troiţe în memoria victimelor deportărilor şi celor pierduţi de pe urma represiunilor comuniste. Iniţiativa şi cheltuielile pentru ridicarea celor Troiţe, care semnifică repunerea în drept la memorie a victimelor regimului sovietic de ocupaţie, aparţine organizaţiei teritoriale Ialoveni a Partidului Liberal. În prezenţa preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, preşedinte ad-interim al R. Moldova şi cu participarea autorităţilor publice locale şi ale populaţiei locale, cele două Cruci comemorative au fost dezvelite şi sfinţite de către preoţii-parohi Dumitru şi Iurie de la bisericile din localitate “Sf. Dumitru” şi “Sf. Parascheva”. Serviciul divin a fost urmat de depuneri de flori, la care au luat parte primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, preşedintele interimar al Republicii Moldova, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedintele organizaţiei raionale Ialoveni a Partidului Liberal, Nicolae Andronachi, elevi şi altă lume adunată la eveniment.

Preşedintele Mihai Ghimpu a ţinut să mulţumească colegilor de partid şi autorităţilor locale pentru gestul pe care l-au făcut întru reafirmarea memoriei istorice. “Istoria a fost nedreaptă cu cei care s-au pierdut după intrarea trupelor sovietice în Basarabia. Ceea ce aţi făcut este o obligaţie morală, pe care PL şi-a asumat-o conştient din momentul intrării la guvernare, indiferent de faptul dacă acest lucru place la toţi sau nu, convine sau nu convine. Istoria este aşa cum este…” a remarcat preşedintele Ghimpu în cuvântul său de mulţumire pentru cei ce au contribuit la eternizarea memoriei victimelor represiunilor sovietice. Iar primarul de Ialoveni, Gh. Caracuian a anunţat public că “de luni, în micul scuar din faţa troiţelor vor începe lucrările la un monument în memoria victimelor represiunilor sovietice”.

Tot azi şi tot cu concursul organizaţiilor primare ale PL au fost inaugurate alte două Troiţe în memoria victimelor comunismului, la Glingeni, raionul Făleşti, şi la Sevirova, raionul Floreşti.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL

“Golgota Basarabiei”, sau istoria tragică a neamului nostru OTPL a proiectat filmul documentar “Golgota Basarabiei” în căminele UPS “Ion Creangă”