Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu, în discuţie cu delegaţia Consiliului Europei

|versiune pentru tipar||
PL / 12 mai 2011
Partidul Liberal

Evoluţiile politice din Republica Moldova şi progresele social-economice înregistrate în procesele de democratizare din societate au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Preşedintelui PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu delegaţia Consiliului Europei, condusă de Jean-Louis Laurens, Director General pentru Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei.

Mihai Ghimpu s-a referit la soluţiile existente pentru depăşirea crizei legate de nealegerea preşedintelui. Potrivit lui Mihai Ghimpu, se impune găsirea unei soluţii legale de depăşire a crizei constituţionale prin evitarea alegerilor anticipate, care ar fi acceptată de toate partidele componente a Alianţei pentru Integrare Europeană. În caz contrar, Fracţiunea parlamentară PL nu va vota pentru declanşarea procedurii de alegere a Preşedintelui deoarece acest lucru ar însemna aducerea societăţii din nou în pragul alegerilor anticipate.

Totodată, Mihai Ghimpu a subliniat că soluţia cea mai indicată în acest caz ar fi adoptarea unei noi constituţii, acest angajament conţinându-se şi în programul de guvernare al AIE. “Pentru a evita ca situaţia cu care ne confruntăm acum să nu se repete şi pe viitor, ar fi cel mai bine să adoptăm o nouă Constituţie, ajustată la standardele europene, proiectul căreia se află déjà la Comisia de la Veneţia pentru expertiză”, a mai precizat Preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a mai precizat că, în pofida faptului că potrivit acordului de constituire al AIE, Partidului Liberal îi revine funcţia de Preşedinte al Parlamentului, PL nu pretinde la această funcţie, deoarece mai important în aceste condiţii este stabilitatea în societate şi bunăstarea cetăţenilor decât partajarea funcţiilor.

Un subiect aparte în cadrul discuţiilor l-a constituit campania de desfăşurare a alegerilor locale din 5 iunie 2011. Preşedintele PL s-a referit la faptul că formaţiunea politică pe care o conduce desfăşoară, la nivel republican, o campanie electorală responsabilă, acordând atenţie problemelor cu care se confruntă cetăţenii. Mihai Ghimpu a menţionat că potrivit rezultatelor sondajelor, dar şi a opiniilor exprimate de cetăţeni, Dorin Chirtoacă va câştiga alegerile pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău. Totodată, Preşedintele PL a atras atenţia oficialilor europeni asupra atacurilor murdare îndreptate asupra candidatului PL la funcţia de Primar General al capitalei Dorin Chirtoacă.

Membrii delegaţiei Consiliului Europei au salutat procesele de democratizare din Republica Moldova, menţionând necesitatea continuării angajamentelor asumate de implementare a reformelor democratice.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Masa rotundă “Femeile Pot Reuşi. Candidează! Fii tu schimbarea!” Dorin Chirtoacă a felicitat asistenţii medicali cu ocazia Zilei profesionale