Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iurie Nastas: Asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal

|versiune pentru tipar||
PL / 19 septembrie 2011
Partidul Liberal

Am aşteptat ca alegerile din capitală să fie validate. S-au validat, într-un final, şi speram ca lucrurile vor intra în normal. Deşi, aveam o temere că asta nu se va întâmpla atât de uşor. Temerea s-a adeverit. Comuniştii, care au 26 de mandate din totalul de 51, deci cu un mandat mai mult decât alianţa, au pus piciorul în prag. Vor toate comisiile de specialitate din consiliu. 7 din 7 sau nimic.

Această ambiţie, fără niciun suport, a condus la blocarea activităţii consiliului. Nu există niciun motiv rezonabil ca PCRM să obţină toate cele 7 comisii. Oriunde în lumea civilizată, câştigul se împarte în mod egal, ar spune cei care lucrează în echpă, parafrazând situaţia. Asta o spune legea, nu eu.

Luam ca exemplu Parlamentul. PCRM-ului, care deţine 42 de mandate în Parlament, i-au revenit 4 comisii din totalul de 10. Cele mai multe, pentru ca deţine cele mai multe mandate, deşi guvernarea aparţine Alianţei pentru Integrare Europeană. Urmează, în ordine, PLDM cu 3 comisii, PD — cu 2, iar PL — una. Aici principiul aritmeticii a funcţionat şi nu au existat nemulţumiţi.

Dacă ar fi fost ca în Parlament să se aplice algoritmul pe care comuniştii îl cer în Consiliul Municipal, ar fi ca PCRM să nu deţină preşedinţia niciuneia dintre comisii, nu-i aşa?

Alianţa propune, însă, o soluţie de compromis. PCRM, care are cele mai multe mandate, ar obţine preşedinţia a 4 comisii, PL — 2, iar PLDM — una. Aşa arată aritmetica ce are sens, în viziunea mea şi a colegilor mei.

Comuniştii vor ca, prin legislativ, să obţină controlul asupra executivului, adica a primarului Dorin Chirtoacă şi a echipei sale. Dar să nu uităm că şi Dorin Chirtoaca a fost ales de către populaţie şi a ajuns în această funcţie cu un program electoral pe care şi l-a asumat în faţa alegătorilor. Aşa că responsabilitatea lui este să-l îndeplinească.

Realitatea este că asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal. Comuniştii, pe de o parte, cer ce nu li se cuvine, iar consilierii din cadrul alianţei încearcă să obţină ceea ce merită.

Până nu se va ajunge la o înţelegere şi PCRM nu va conştientiza că solicitările trebuie să fie rezonabile şi că alegerile au trecut, iar noi trebuie să muncim pentru cei care ne-au mandatat, lucrurile nu se vor schimba. Consiliul este în imposibilitatea de a se reuni din lipsă de cvorum (trei deputaţi comunişti din 26 au renunţat la mandate, iar mandatele celor noi vor putea fi validate doar în cadrul şedinţei).

Este clar că ajunge blocajul în care suntem în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui ţării. O astfel de situaţie nu trebuie repetată în Consiliul municipal. Consilierii trebuie să înceapă să lucreze pentru că de la noi se aşteaptă luarea deciziilor. Am fost aleşi să muncim, nu să ne certăm. Alegerile au trecut, iar ambiţiile politice trebuie să rămână în urmă.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu: Republica Moldova este cu gândul la UE, dar cu viaţa în CSI Turul politicienilor în devenire: şapte tineri liberali din Moldova au vizitat Germania