Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu: Republica Moldova este cu gândul la UE, dar cu viaţa în CSI

|versiune pentru tipar||
PL / 11 septembrie 2011
Partidul Liberal

“Republica Moldova: între UE şi CSI” — acesta a fost subiectul la care s-a referit ieri Preşedintele PL Mihai Ghimpu în cadrul Şcolii politice Gheorghe Ghimpu “20 de ani de independenţă a Republicii Moldova şi calea spre Integrarea Europeană”.

După o trecere în revistă a principalelor acţiuni la nivel politic desfăşurate în cadrul mişcării de eliberare naţională, al cărei fondator a fost împreună cu fratele său Gheorghe Ghimpu, şi care au precedat semnarea Declaraţiei de Independenţă la 27 august 1991, Mihai Ghimpu a dat o apreciere relaţiilor politice şi economice pe care le-a stabilit Republica Moldova timp de 20 de ani cu statele UE, precum şi cu ţările CSI.

Exemplul Ţărilor Baltice şi al Georgiei arată că astăzi, în Republica Moldova, ar fi existat un alt nivel de trai dacă erau implementate la timp reformele, a menţionat Mihai Ghimpu. “Dacă am fi făcut reforme la timp, astăzi ne-ar fi rămas doar să închidem uşa şi să aderăm la UE, dar aşa AIE trebuie să facă reformele care n-au fost făcute timp de 20 de ani. CSI nu ne încurcă dacă vrem să aderăm la UE. Din păcate, CSI are scopuri ascunse — de a reveni la comunitatea statelor sovietice, folosind pârghii economice”.

Exemplificând această situaţie, Mihai Ghimpu a precizat că majoritatea statelor europene depind de gazele ruseşti, dar acest lucru nu înseamnă includerea acestora în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. “Dacă e să fim sinceri, Republica Moldova, ca stat membru CSI, a avut preţul la gazele naturale mai mare decât Ţările Baltice”, a punctat Preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a precizat că viitorul Republicii Moldova depinde de stabilitatea din cadrul Alianţei pentru Integrare European: “Dacă AIE nu va folosi această şansă oferită din nou partidelor democratice, atunci Republica Moldova va fi cu gândul la UE, dar cu viaţa în CSI”.

Un alt subiect la care s-a referit Preşedintele PL, punând accentele necesare şi oferind o apreciere evenimentelor istorice, este cel care vizează adevărul despre identitate, istorie, limbă, naţiune, cultură. “Nu vă îndepărtaţi de trecut. Viitorul nu poate fi construit fără trecut. Clasa politică de la Chişinău trebuie să recunoască adevărul despre cine suntem noi cu adevărat şi ce limbă vorbim. Dacă credeţi că se poate construi o casă pe un fundament artificial, ea nu va rezista. Chiar fiind două state româneşti — România şi Republica Moldova, fundamentul pe care s-au construit acestea trebuie să fie din piatră naturală, altfel casa se dărâmă. De altfel, trebuie să punem ca fundament adevărul şi să încheiem cu speculaţiile referitoare la identitate pentru a oferi un trai decent cetăţenilor noştri”.

Mihai Ghimpu a povestit participanţilor la Şcoala de vară despre experienţa de a fi de 4 ori Preşedinte în acelaşi timp — Preşedinte PL, Preşedinte al Parlamentului, Preşedinte interimar şi Preşedinte al CSI. “În septembrie 2009, după ce am devenit Preşedinte interimar al Republicii Moldova, m-am pomenit că de fapt sunt preşedinte a patru instituţii — Preşedinte PL, Preşedinte al Parlamentului, Preşedinte interimar şi Preşedinte al CSI. Nici nu m-am gândit vreodată că ar fi posibil aşa ceva”, a menţionat Mihai Ghimpu, precizând că este primul şi unicul caz de acest fel din istoria Republicii Moldova.

Îndemnul de final al Preşedintelui PL pentru tinerii participanţi la Şcoala politică a fost unul cât se poate de clar: “Alegerea noastră, dragi tineri, este UE, adică drumul spre o viaţă mai bună. Avem foarte mult de lucru în acest sens, de aceea nu lăsaţi să vă construiască viitorul falşii amici, cei care se declară democraţi, nomenclaturiştii etc.”.

Ulterior, Mihai Ghimpu a răspuns la numeroase întrebări adresate de tineri cu referire, în special, la relaţiile dintre partidele componente ale AIE, atât la nivel central, cât şi la nivel local, despre aşteptările pe care le are Preşedintele PL de la “toamna fierbinte” la care s-au referit unii politicieni, despre alegerea Preşedintelui, cum şi când va fi reglementat conflictul transnistrean etc.

Răspunzând la întrebarea care se referea la o eventuală coaliţie PLDM-PCRM, Mihai Ghimpu a precizat că nu crede că se va produce un asemenea mariaj politic. “Dacă acest scenariu va avea loc, atunci PL ar putea să-şi retragă miniştrii din funcţie. Sigur că acest scenariu va lovi în cetăţeni. La fel este şi într-o familie: dacă soţul sau soţia fac ce vor, atunci suferă copiii”, a subliniat Preşedintele PL.

Mihai Ghimpu le-a urat tinerilor succes, perseverenţă, curaj pentru a consolida poziţiile PL în societate şi respectiv a trăi într-o societate liberă şi democratică.

Astăzi este ultima zi a Şcolii politice organizate de Tineretul Liberal în parteneriat cu Fundaţia germană “Friedrich Naumann”.

Şcoala politică Gheorghe Ghimpu “20 de ani de independenţă a Republicii Moldova şi calea spre Integrarea Europeană” s-a desfăşurat în perioada 8–11 septembrie 2011 la Vadul lui Vodă, la ea participând circa 70 de mebri ai Tineretului Liberal şi Tineretului Naţional Liberal din România.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Victimele atacurilor teroriste din SUA comemorate de PL Iurie Nastas: Asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal