Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale discutată la Bruxelles de conducerea PL cu Preşedintele Parlamentului European

|versiune pentru tipar||
PL / 5 octombrie 2011
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă şi Vicepreşedintele PL Corina Fusu au avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European.

În cadrul discuţiei au fost trecute în revistă rezultatele înregistrate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, agenda de reforme, precum şi proiectele în derulare. În acelaşi timp, a fost abordat şi subiectul crizei constituţionale din Republica Moldova.

Mihai Ghimpu a amintit că PL a propus încă în 2009 soluţia adecvată pentru ieşirea din criză — adoptarea unei noi constituţii. Respectivul proiect a fost lansat din nou de PL prin înregistrarea iniţiativei legislative în Parlamentul Republicii Moldova privind noua Constituţie. În context, a fost discutată situaţia din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, precum şi lipsa unei abordări constructive din partea opoziţiei, care intenţionează provocarea unor alegeri anticipate, deoarece, în pofida tuturor declaraţiilor, nu va vota pentru alegerea preşedintelui.

Fiind constatat faptul că situaţia politică nu s-a schimbat după alegerile parlamentare anticipate din 2010, conducerea PL şi Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek au fost de acord că un nou scrutin electoral în Republica Moldova nu reprezintă o soluţie. Prin urmare, având în vedere faptul ca blocajul nu poate fi depăşit cu participarea opoziţiei, PL a reiterat că soluţia ar fi iniţiativa sa de rezolvare a crizei constituţionale, în condiţiile interimatului actual al preşedintelui, prin intermediul adoptării unei noi constituţii, care ar însemna şi europenizarea constituţiei.

În opinia Preşedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek, modificarea mai multor articole ar permite eliminarea tuturor blocajelor din Constituţie şi, prin urmare, o asemenea soluţie poate fi luată în considerare. Aceasta ar asigura funcţionalitatea instituţiilor statului pe viitor.

PL consideră că, pentru reuşita acestui proiect, urmează a fi promovată iniţiativa în mod consolidat de toate componentele AIE şi respectiv de partenerii de dialog ai AIE şi ai Republicii Moldova.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mesaje de apreciere de la Bruxelles: Liberalii europeni susţin integrarea europeană a Republicii Moldova Lilian Carp: Coaliţia majoritară din Consiliul Raional Străşeni a schimbat destinaţia banilor prevăzuţi pentru staţia de epurare şi construcţia stadionului raional