Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă au solicitat sprijin la Congresul anual ELDR pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 28 noiembrie 2011
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă au participat în perioada 24–25 noiembrie 2011 la lucrările Congresului anual al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR), care s-a desfăşurat la Palermo, Italia.

Congresul, unul dintre cele mai ample evenimente politice din Europa, a reunit peste 500 de reprezentanţi ai 47 de partide liberal-democrate din întreaga Europă, inclusiv prim-miniştri, comisari europeni, europarlamentari, miniştri şi deputaţi din statele europene, numeroşi delegaţi din partea partidelor liberale afiliate ELDR sau cu statut de observatori.

Delegaţii la Congres l-au ales în funcţia de Preşedinte al ELDR, pentru un mandat de doi ani, pe Graham Watson, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, raportorul pentru Acordul de Asociere Republica Moldova — UE. În discursul său, noul Preşedinte ales a anunţat că ELDR are drept obiectiv ca în următorii ani să devină o forţă politică supranaţională în Europa.

Mihai Ghimpu a salutat alegerea europarlamentarului Graham Watson în funcţia de Preşedinte al ELDR, precizând că Republica Moldova va avea o şansă în plus să fie mai aproape de Europa şi să fie frecvent pe agenda de discuţii a raportorului pentru Acordul de Asociere Republica Moldova — UE.

Reprezentanţii ELDR şi-au desemnat şi cei 5 vicepreşedinţi. Este vorba de Marc Guerrero (Catalonia), Lousewies van der Laan (Olanda), Leoluca Orlando (Italia), Alexander Graf Lambsdorff (Germania) şi Astrid Thors (Finlanda).

Totodată, delegaţii la Congres au votat un şir de rezoluţii care se referă la soluţiile pentru depăşirea crizei financiare din zona euro, redimensionarea bugetului UE pentru perioada 2014–2020, protejarea datelor cu caracter personal în mediul on-line, reacţia liberalilor la “primăvara arabă”, perspectivele de libertate şi democraţie în Federaţia Rusă, Ucraina, statele Africii de Nord etc.

Pe parcursul Congresului Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă au avut mai multe întrevederi cu liderii partidelor liberal-democrate europene, membre ale ELDR şi cu reprezentanţi ai Alianţei Liberal Democrate (ALDE) din Parlamentul European. Discuţiile cu Graham Watson şi cu alţi demnitari europeni s-au axat pe perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă solicitând sprijin în acest sens, astfel încât în cel mai scurt timp aspiraţiile de eurointegrare a Republicii Moldova să devină realitate.

ELDR este al treilea grup ca însemnătate politică şi un factor de echilibru în Parlamentul European, fiind un susţinător al continuării lărgirii Uniunii Europene.

PL este membru al ELDR din 2010.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Discursul deputatei Corina FUSU, co-preşedinta Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM, rostit în cadrul sesiunii de deschidere a Reuniunii a XIV-a a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, 25–26 noiembrie 2011 Un televizor şi un DVD-karaoke pentru copiii de la grădiniţa din s. Isacova, raionul Orhei