Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Femeile liberale au participat la Yerevan la Conferinţa internaţională “Femeile — 20 de ani după colapsul comunismului: provocări şi oportunităţi”

|versiune pentru tipar||
PL / 19 decembrie 2011
Partidul Liberal

În perioada 20–24 noiembrie 2011 Organizaţia Femeilor Liberale a participat la Conferinţa internaţională “Femeile — 20 de ani după colapsul comunismului: provocări şi oportunităţi”. Evenimentul s-a desfăşurat în oraşul Yerevan din Armenia, cu suportul financiar al Fundaţiei Friedrich Naumann şi al Uniunii Tuturor Femeilor Armene.

În cadrul Conferinţei a fost analizată situaţia femeilor din spaţiul post-sovietic. La eveniment au participat femei din Armenia, Belarusi, Georgia, Germania, Republica Moldova, România şi Ucraina. Participantele au subliniat problemele cu care se confruntă fiecare ţară, din perspectiva egalităţii de gen, în sfera abilitării politice, economice, cadrul legislativ. Evident că fiecare ţară a venit cu o statistică individuală, dar nicio ţară nu a putut raporta o situaţie îmbucurătoare la acest capitol. În calitate de factor comun a acestei stări de lucru a fost menţionată moştenirea comunistă, atunci când femeile deţineau puterea doar la modul declarativ.

În acest context, deosebit de preţioasă a fost intervenţia doamnei Irmgard Schwaetzer, membru al Biroului Fundaţiei Friedrich Naumann, care a povestit despre experienţa Germaniei în promovarea şi implementarea unor politici favorabile pentru asigurarea de şanse egale. În acest sens Dr. Schwaetzer a subliniat trei factori care într-adevăr pot schimba situaţia în bine:

În cadrul Conferinţei, Eugenia Iurco, Preşedinta OFPL, sectorul Centru, municipiul Chişinău, a rostit un discurs în care a prezentat situaţia din Republica Moldova la capitolul egalităţii dintre bărbaţi şi femei. “Republica Moldova se confruntă cu deficienţe vizibile în domeniul asigurării egalităţii între femei şi bărbaţi, necesitând asigurarea implementării documentelor de politici multisectoriale care ar ţine cont de nevoile diferite ale femeilor şi bărbaţilor în societate şi care ar reduce dezechilibrul existent în contextul eforturilor naţionale de eradicare a sărăciei şi reformare a sectorului public drept mijloc de promovare şi garantare a drepturilor fundamentale ale omului”, a precizat Eugenia Iurco.

La finalul conferinţei a fost adoptată o rezoluţie care prevede principii şi actiuni pentru promovarea egalităţii de gen.

Eugenia Iurco,
Preşedinta OFPL, sectorul Centru, municipiul Chişinău

Sursa: www.pl.md

Crearea Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Liberali Condoleanţe: Colegul nostru Vasile Vatamanu a plecat dintre noi