Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la necesitatea înlocuirii urgente a trupelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU

|versiune pentru tipar||
PL / 2 ianuarie 2012
Partidul Liberal

Partidul Liberal deplânge incidentul tragic produs la 1 ianuarie 2012 la postul de control al forţelor de pacificare ruse, instalat pe podul de peste râul Nistru de la Vadul lui Vodă, soldat cu moartea unui cetăţean al Republicii Moldova. Totodată, PL condamnă comportamentul agresiv al trupelor Federaţiei Ruse şi îl califică drept un abuz faţă de populaţia civilă a Republicii Moldova şi o agresiune fără justificare.

Astfel, din investigaţiile preliminare ale organelor de drept abilitate a reieşit clar faptul că trupele ruse şi-au depăşit cu certitudine atât atribuţiile şi statutul, cât şi instrucţiunile în vigoare pentru zona de securitate, care în asemenea cazuri prevăd doar foc de avertisment în aer, iar în caz de nesupunere — raportarea incidentului la poliţie şi analizarea lui în cadrul Comisiei Unificate de Control în decurs de 10 zile.

Luând în considerare acest caz tragic, dar şi un incident similar petrecut în anul 2007, de asemenea cu implicarea trupelor Federaţiei Ruse, precum şi faptul că actualul format militar al acestor trupe a devenit un factor de instabilitate şi un impediment major în procesul de reintegrare a Republicii Moldova, aspect pe care de altfel Republica Moldova l-a semnalat în repetate rânduri în faţa organismelor internaţionale, Partidul Liberal solicită convocarea de urgenţă a unei reuniuni în formatul 5 plus 2, care să decidă înlocuirea forţelor militare de menţinere a păcii cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU.

Sursa: www.pl.md

Un An Nou cu frumoase împliniri! Declaraţia Partidului Liberal cu privire la rechemarea din funcţie a Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin