Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Demersul Preşedintelui PL Mihai Ghimpu către Ministrul Afacerilor Externe privind rechemarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin

|versiune pentru tipar||
PL / 9 ianuarie 2012
Partidul Liberal

Stimate Domnule Ministru Iurie LEANCĂ,

Partidul Liberal solicită cu insistenţă Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să întreprindă demersurile necesare pe lângă Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse pentru rechemarea din funcţie a Ambasadorului rus Valeri Kuzmin.

Activitatea diplomatului trezeşte nemulţumiri generale şi aduce grave prejudicii relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Partidul Liberal a organizat ieri, 5 ianuarie 2012, o conferinţă de presă în care şi-a expus poziţia, făcând publică şi o declaraţie în acest sens. În document se arată că Partidul Liberal condamnă declaraţiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin, făcute în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova V. Pisari de către pacificatorii ruşi, şi le consideră că au fost lansate în scop de denigrare a victimei şi de dezinformare a opiniei publice. Partidul Liberal califică declaraţiile respectivului ambasador de-a dreptul indecente, insultătoare pentru ţara-gazdă şi neconforme cu statutul său diplomatic.

Totodată, Partidul Liberal apreciază că abordările şi atitudinile publice adoptate de ambasadorul Kuzmin reprezintă, în general, o emanaţie anacronică a defunctului imperialism sovietic, fapt cu atât mai regretabil cu cât acestea au devenit în ultima perioadă tot mai numeroase şi mai agasante prin dispreţul afişat faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

Stimate Domnule Ministru,

Rugăm respectuos să interveniţi pentru rechemarea cât mai grabnică a Ambasadorului rus Valeri Kuzmin.

Cu respect,
Mihai GHIMPU,
Preşedintele Partidului Liberal,
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Sursa: www.pl.md

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la rechemarea din funcţie a Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin Preşedintele PL Mihai Ghimpu, în discuţie telefonică cu Thorbjorn Jagland, Secretar General al Consiliului Europei