Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL: Declararea zilei de 16 mai zi de doliu ar motiva tânăra generaţie să lichideze consecinţele dramatice ale ocupaţiei, resimţite şi în prezent

|versiune pentru tipar||
PL / 11 mai 2012
Partidul Liberal

Deputaţii din Fracţiunea Partidului Liberal au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care propun declararea zilei de 16 mai 2012 zi de doliu în Republica Moldova, în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.

“Împlinirea în mai 2012 a 200 de ani de la anexarea părţii de est a Principatului Moldova de către Rusia, ulterior numit impropriu Basarabia, ne obligă să ne readucem aminte politicile la care a fost supusă populaţia băştinaşă, respectiv politica de rusificare, promovată de ţarism în Basarabia. Declararea zilei de 16 mai 2012 zi de doliu va readuce în memorie toate consecinţele nefaste, dramatice ale ocupării, pe care le resimţim până astăzi, consecinţe care trebuie să motiveze tânăra generaţie pentru a le lichida”, se precizează în nota informativă la iniţiativa legislativă propusă de liberali.

Autorii proiectului de hotârăre amintesc despre “planul bine pus la punct de schimbare a componentei etnice din Basarabia”. Potrivit datelor statistice, în perioada 1890–1906 au fost exilaţi 60 000 de basarabeni. “Conaţionalii noştri trebuiau să-şi vândă pământul şi casa pentru a procura bilete într-o singură direcţie pentru întreaga familie”, menţionează deputaţii liberali. Totuşi, în ciuda eforturilor depuse de autorităţile ţariste privind omogenizarea etnică a Imperiului Rus, la destrămarea acestuia majoritatea localităţilor basarabene erau populate de români moldoveni.

Deputaţii liberali consideră că valorile naţionale pot fi apărate doar prin unire spirituală şi solidaritate de care ar trebui să dea dovadă urmaşii celor care s-au jertfit în lupta cu ocupanţii, mai ales în aceste zile când se comemorează 200 de ani de la acele evenimente.

Partidul Liberal a solicitat, în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, declararea zilei de 16 mai zi de doliu naţional şi organizarea unei şedinţe speciale a Parlamentului. Iniţiativa liberalilor nu a fost susţinută astăzi în Parlament şi nu a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei plenare.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţă ştiinţifică: Două sute de ani de ocupaţie, văzuţi de studenţi şi liceeni Organizaţiile de tineret PL din raionul Ştefan Vodă continuă să fie reconstituite