Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputatul Mihai Ghimpu, semnatar al Declaraţiei de Independenţă: Să promovăm şi să apărăm valorile promovate de Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 31 octombrie 2012
Partidul Liberal

Deputatul PL Mihai Ghimpu, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, a participat astăzi la ceremonia de placardare a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova pe sediul Curţii Constituţionale. Placa, pe care este inscripţionată Declaraţia de Independenţă şi numele tuturor deputaţilor semnatari, a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii oficiale, la care au participat conducerea Republicii Moldova, judecători, procurori, reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, ai autorităţilor publice centrale, alţi oficiali.

Deputatul în primul Parlament Mihai Ghimpu s-a referit, în discursul rostit, la contextul în care a fost semnată Declaraţia de Independenţă şi la perioada mişcării de eliberare naţională. “Să nu credeţi că a fost simplu atunci când s-a votat Declaraţia de Independenţă. Lupta pentru limbă şi alfabet, tricolor şi suveranitate s-a încununat cu semnarea Declaraţiei de Independenţă, ruperea de URSS şi dobândirea libertăţii”, a precizat Mihai Ghimpu.

Potrivit deputatului, Declaraţia de Independenţă proclamă Republica Moldova ca stat independent şi face referire expresă la valorile identităţii noastre naţionale, inclusiv la denumirea corectă a limbii pe care o vorbim — limba română. “Când a fost adoptată Constituţia Republicii Moldova, s-a neglijat Declaraţia de Independenţă. Drept urmare, astăzi avem în Constituţie o limbă care nu există — limba moldovenească. Să recunoşti statul şi să nu recunoşti această declaraţie este un păcat”, a menţionat deputatul semnatar al Declaraţiei de Independenţă.

Mihai Ghimpu a adresat îndemnul de a promova şi apăra valorile naţionale prevăzute de Declaraţia de Independenţă. “Avem 22 de ani de când nu putem să punem în aplicare prevederile Declaraţiei. Într-o perioadă grea am obţinut independenţa, dar s-o realizăm nu putem. Sper ca cetăţenii noştri să simtă cu adevărat că Republica Moldova este independentă şi le aparţine lor”, a punctat Mihai Ghimpu.

La propunea deputatului Mihai Ghimpu, participanţii la ceremonia de placardare a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova au păstrat un minut de reculegere în amintirea ilustrului lingvist Valentin Mândâcanu, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, care este condus astăzi pe ultimul drum.

Originalul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova a fost distrus în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Documentul, restabilit în aprilie 2010, prin aplicarea repetată a semnăturilor de către deputaţii din primul Parlament, se păstrează la Trezoreria Băncii Naţionale a Moldovei.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Discursul deputatei Corina Fusu, co-preşedinta Comitetului de Cooperare UE-Republica Moldova, la reuniunea Comitetului de Cooperare UE-Republica Moldova, 29 octombrie 2012, Chişinău Studenţii şi liceenii liberali au vizitat Portul Internaţional Giurgiuleşti