Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Internaţională “Femeile în politică: obstacole şi provocări”

|versiune pentru tipar||
PL / 16 noiembrie 2012
Partidul Liberal

Organizaţia Femeilor Liberale va desfăşura sâmbătă, 17 noiembrie 2012, Conferinţa Internaţională “Femeile în politică: obstacole şi provocări”.

Lucrările Conferinţei vor fi deschise de Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale Corina Fusu, deputată şi Cristina Boaghi, secretar general al OFL.

Experţi internaţionali şi naţionali vor transmite cunoştinţele şi expertiza lor în privinţa rolului femeilor politiciene în democratizare şi europenizare. Principalele subiecte puse în discuţii se vor referi la introducerea cotei de reprezentare ca un instrument de promovare a femeilor în politică, calităţile şi abilităţile necesare unei femei în funcţie de conducere, pericolul reîntoarcerii la rolurile tradiţionale în Federaţia Rusă, implicarea femeilor din Lituania şi Armenia în procesele decizionale, dinamica modificărilor în Turcia, participarea femeilor în alegerile din 2012 în Ucraina, succesul femeilor din Republica Moldova în politică. La finalul Conferinţei participantele vor adopta o rezoluţie.

La eveniment vor participa circa 50 de invitate, inclusiv deputate, viceministre, preşedinte ale filialelor OFL din întreaga republică, femei primar, consilieri locali. Invitaţi de onoare ai evenimentului sunt Irmina Matonyte, profesor universitar, Vicepreşedinta Asociaţiei de Ştiinţe Politice Lituaniane; Violeta Motulaite, Ambasadoarea Lituaniei în Republica Moldova; Galina Michaleva, Lider al Fracţiunii de Gen a Partidului Yabloko din Federaţia Rusă; Knarik Mkrtchyan, coordonator de programe pentru femeile refugiate din Armenia; Nevval Sevindi, jurnalistă şi scriitoare din Turcia; Maria Alekseyenko, consilier de gen în Proiectul Reformei Justiţiei Juvenile din Ucraina; Catinca Mardarovici, directoarea Clubului politic al Femeilor 50/50; Alexei Buzu, Director al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare; expertul independent în domeniul egalităţii de gen Olga Nicolenco; expertul OSCE privind egalitatea de gender Eugenia Benigni.

“La conferinţă vom promova ideea unei reprezentări mai mari a femeilor în funcţii de conducere şi cele decizionale, inclusiv a introducerii cotei de reprezentare, o idee absolut liberală. O jumătate din populaţia lumii o constituie femeile, care dispun de capacităţi, abordări, priorităţi, de multe ori diferite de cele ale bărbaţilor. În orice structură reprezentarea femeilor, conform directivei europene aceasta ar trebui să fie nu mai mică decât 40%, ar aduce un plus de valoare, fie în Parlament, în Guvern sau în mediul de afaceri”, a menţionat Corina Fusu, Preşedinta OFL.

Conferinţa, organizată în parteneriat cu Fundaţia germană Friedrich Naumann, se va desfăşura sâmbătă, 17 noiembrie 2012, începând cu ora 9.30, la Centrul SUMMIT Events Conference, Sala Roşie, str. Tighina 49/3. Sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au avut o întrevedere cu Misiunea FMI Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei