Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL au avut o întrevedere cu Misiunea FMI

|versiune pentru tipar||
PL / 14 noiembrie 2012
Partidul Liberal

Deputaţii PL Mihai Ghimpu, Oleg Bodrug, Vadim Cojocaru şi Valeriu Munteanu au avut astăzi o întrevedere cu Nikolay Gueorguiev, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional şi cu Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat recentele evoluţii economice din Republica Moldova, perspectivele dezvoltării economice, progresele înregistrate în realizarea programului cu FMI, executarea bugetului de stat pentru anul curent, precum şi evaluarea bugetului de stat pentru anul 2013.

Discuţiile s-au desfăşurat în contextul celei de-a şasea evaluări a programului încheiat de Republica Moldova cu FMI, fiind ultima evaluare a Programului de asistenţă pentru Republica Moldova în cadrul Mecanismului extins de creditare şi a Mecanismului de finanţare lărgită. Misiunea FMI se află în Republica Moldova în perioada 7–21 noiembrie 2012 pentru a actualiza prognozele şi a evalua perspectivele la nivel macroeconomic, a analiza evoluţiile recente din economie şi a discuta politicile macroeconomice pe viitor.

Mihai Ghimpu a reiterat importanţa implementării reformelor în sfera economică, în mod prioritar a celor prevăzute în programul de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. Pe parcursul discuţiei, a fost făcută o prezentare a ultimelor iniţiative ale deputaţilor PL, precum şi a propunerilor incluse în Legea bugetului de stat în vederea dezvoltării şi modernizării Republicii Moldova.

Discuţiile s-au referit şi la introducerea unei taxe pentru exploatarea drumurilor din Republica Moldova, numită vinieta. Mihai Ghimpu a menţionat că Parlamentul a acceptat propunerea PL ca această taxă, plătită de proprietarii maşinilor înmatriculate în străinătate, să fie una comparabilă financiar cu cea plătită în statele vecine. Reprezentanţii FMI au salutat introducerea vinietei, precizând că este o decizie corectă.

În cadrul întrevederii a fost abordat şi subiectul modificărilor propuse la Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, în special referitor la modul de constituire şi principiile de funcţionare a Consiliului de Supraveghere a Băncii Naţionale. Participanţii la discuţie au fost de acord că modificările legislative propuse de Banca Naţională sunt binevenite şi au drept scop de a menţine independenţa băncii centrale.

Şeful misiunii FMI Nikolay Gueorguiev a apreciat progresul înregistrat în realizarea Programului de asistenţă al FMI pentru Republica Moldova. Oficialul a anunţat că FMI se conduce în relaţiile cu Republica Moldova după principiul “mai mult suport pentru mai multe reforme”.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Gheorghe Ghimpu, comemorat de Tineretul Liberal Conferinţa Internaţională “Femeile în politică: obstacole şi provocări”