Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Eminescu, comemorat la Strasbourg de către liberalii din Franţa

|versiune pentru tipar||
PL / 16 ianuarie 2013
Partidul Liberal

Pe data de 15 ianuarie 2013 la Strasbourg, în faţa sediului Parlamentului European, a avut loc o manifestare culturală de omagiere a marelui poet Mihai Eminescu. Manifestarea a fost organizată de către Clubul Liberal Strasbourg (preşedinte Gheorghe Bobeică) şi Asociaţia Jeunes Moldaves, filiala Strasbourg (lider Victor Budeanu). O delegaţie compusă din membri ai Clubului Liberal Franţa, Asociaţiei “Jeunes Moldaves”, filiala Paris şi Asociaţiei Culturale “Mihai Eminescu” s-au deplasat de la Paris pentru a participa la această manifestare.

Participanţii au interpretat melodii pe versuri de Mihai Eminescu sau despre Marele Poet (versuri Grigore Vieru), au recitat poezii şi au ţinut discursuri de omagiere a geniului literaturii şi culturii româneşti şi universale. A fost evocat şi rolul lui Mihai Eminescu în calitate de apărător al poporului român, de tribun care a militat activ pentru unitatea naţională a tuturor românilor. Prin sutele de articole publicate în presă timpului, Mihai Eminescu a reuşit să readucă în vizorul atenţiei publice din vechiul Regat chestiunea Basarabiei. De-a lungul deceniilor, Basarabia şi basarabenii au rezistat în faţa intemperiilor istoriei, în mare parte şi graţie operei lui Mihai Eminescu. Scrierile publicistice pe teme politice ale lui Mihai Eminescu sunt şi astăzi de actualitate, şi demonstrează încă o dată clarviziunea marelui poet în privinţa destinului comun al naţiunilor europene. În spiritul afirmării apartenenţei noastre la civilizaţia occidentală, subliniată în numeroase scrieri ale lui Mihai Eminescu, participanţii la manifestarea din faţă Parlamentului European de la Strasbourg au arborat drapelul Republicii Moldova şi au scandat “Moldova — ţară europeană!”.

După manifestare, cei prezenţi au răspuns invitaţiei europarlamentarului român Elena Băsescu de a asista la concertul oferit de către Cristofor Aldea-Teodorovici în incinta Parlamentului European (evenimentul a fost marcat prin prezenţa în rândul invitaţilor a grupului europarlamentarilor români, precum şi a numeroase personalităţi ale vieţii politice şi culturale din România şi Republica Moldova).

Clubul Liberal Franţa
Sursa: www.pl.md

Renaşterea naţională: 25 de ani de la crearea renumitului Cenaclu “Alexei Mateevici” Liceenii liberali l-au omagiat pe Eminescu