Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Renaşterea naţională: 25 de ani de la crearea renumitului Cenaclu “Alexei Mateevici”

|versiune pentru tipar||
PL / 15 ianuarie 2013
Partidul Liberal

Astăzi se împlinesc 25 de ani din momentul în care a apărut ideea Cenaclului “Alexei Mateevici”. După omagiu adus poetului Mihai Eminescu la 15 ianuarie 1988, am venit cu propunerea de a continua întrunirile. În scurt timp, numărul participanţilor la întâlnirile din faţa bustului Mihai Eminescu a crescut considerabil.

Efectul bulgărului de zăpadă a făcut ca scuarul din preajma bustului lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor să devină neîncăpător. Teatrul de vară din Parcul Valea Morilor a fost locaţia propusă de autorităţi pentru desfăşurarea întrunirilor, sperând ca astfel să scadă amploarea lor.

Însă s-a dovedit că locul nu a fost un impediment. Dorinţa de renaştere naţională a românilor moldoveni a avut nevoie de un forum al ideilor libere şi naţionale, iar Cenaclul “Alexei Mateevici” şi-a asumat acest rol. Iniţiativele Cenaclului, precum campania de colectare a semnăturilor pentru proclamarea limbii române ca limbă de stat şi pentru revenirea la grafia latină au condus la apariţia conştiinţei naţionale şi a Marilor Adunări Naţionale din 31 august 1989 şi 27 august 1991.

Adresez un mesaj de felicitare tuturor participanţilor la întrunirile Cenaclului “Alexei Mateevici”. Aţi ales să Vă implicaţi atunci când majoritatea ne priveau cu neîncredere de la distanţă. Prin fiecare dicuţie pe care o purtaţi în acei ani, aţi contribuit la transmiterea ideilor democratice şi naţionale. În mare parte datorită vouă, copii de astăzi vorbesc limba română, studiază istoria neamului nostru şi aspiră la un viitor democratic, european.

Cu respect,

Anatol ŞALARU,
fondatorul Cenaclului “Alexei Mateevici”

Sursa: www.pl.md

Liberalii din Orhei au împărţit cadouri copiilor de la grădiniţele din raion Mihai Eminescu, comemorat la Strasbourg de către liberalii din Franţa