Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputata Corina Fusu la APCE: Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată între femei şi bărbaţi

|versiune pentru tipar||
PL / 28 ianuarie 2013
Partidul Liberal

În cadrul ultimei şedinţe în plen a APCE din sesiunea de iarnă, deputata PL Corina Fusu a ţinut un discurs pe marginea raportului, prezentat de deputata spaniolă Carmen Quintanilla “Egalitatea de gen, concilierea vieţii personale — vieţii profesionale şi responsabilitate comună”.

Vedeţi în continuare textul integral al discursului:

“O felicit cordial pe Dna Carmen Quintanilla pentru munca sa, reflecţiile ei foarte generoase, dar, în acelaşi timp, şi foarte umane, pe un subiect care rămâne mereu actual: modalitatea de a găsi un echilibru, un confort spiritual şi material între viaţa personală şi viaţa profesională.

Ce este egalitatea între bărbaţi şi femei? În opinia mea, atât bărbaţii cât şi femeile trebuie să aibă şanse egale de a decide asupra viitorului lor. Astăzi, când avem de a face cu o îmbătrânire a populaţiei şi cu schimbări în structurile familiale în aproape toată Europa, se pare că societatea, statul «pedepseşte» mai degrabă familiile, dar în special femeile, pentru curajul de a îndrăzni să procreeze un copil. Da, sunt de acord cu Dna filosof franceză Elisabeth Badinter, citată în raport, care denunţa în cartea sa «Conflictul, femeie şi mamă» «tirania maternităţii». Sunt, de asemenea, de acord cu academiciana americană Anne-Marie Slaughter care afirma «le putem avea pe toate şi în acelaşi timp, dar nu acum», în condiţiile socio-economice actuale.

Pentru a împartăşi cu responsabilitate toate obligaţiile din cadrul familiei, depăşind împărţirea tradiţională a rolurilor, este necesară o schimbare profundă de mentalitate.

Da, noi trăim într-o epocă de consum, dar, în acelaşi timp, uităm de multe ori, cu rea voinţă sau din ignoranţă despre faptul că, concilierea vieţii personale şi profesionale este esenţială pentru creşterea economică, buna funcţionarea a pieţii forţei de muncă şi o mai bună utilizare a capitalului uman existent.

Înaintez doar câteva argumente: o distribuire mai mare a responsabilităţilor şi a cunoaşterii (savoir faire) reduce riscul pentru companii. Motivarea angajaţilor prin crearea unor condiţii de lucru acceptabile şi pentru viaţa de familie creşte productivitatea companiilor.

Permiteţi-mi să reiterez trei principii enunţate de Jerome Ballarin, autorul raportului «Observatorul Parental în întreprinderi» privind practicile ce favorizează parentalitatea masculină, remisă guvernului francez la 2 februarie 2012.

  1. Transformarea culturală, organizaţionala şi manageriala a întreprinderilor este necesara pentru ca şi femeile să poată, cu salariu egal, să-şi găsească locul lor în cadrul întreprinderilor.
  2. O revoluţie conjugală trebuie să genereze o implicare mai generoasă a bărbaţilor în sarcinile ce ţin de familie şi casă.
  3. Trebuie să încurajăm, să promovăm şi să însoţim bărbaţii, din ce în ce mai numeroşi, care recurg, de exemplu, la orar parţial sau flexibil, lucru la distanţă, pentru a se putea implica în treburile casnice, pentru beneficiul profesional al consoartei.

Desigur, există multe principii şi recomandări, dar trebuie să mergem mai departe şi să propunem politici bine gândite, cu diseminarea informaţiei şi a practicilor pozitive. Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată, mai co-responsabilă între femei şi bărbaţi”.

Deputata PL Corina Fusu a participat, împreună cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-a desfăşurat la Strasbourg, în perioada 21–25 ianuarie 2013.

Corina Fusu, în discuţii cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi bună vecinătate

La sesiunile APCE, tradiţional, sunt invitate personalităţi din diferite state pentru a ţine discursuri în faţa deputaţilor, cu referire la diferite teme de actualitate. La sesiunea de iarnă invitat special a fost Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere şi bună vecinătate.

În opinia Comisarului european Stefan Fule, UE are doar de câştigat în urma aderării unor noi state, care au îndeplinit condiţiile de aderare conform art. 49 din Tratatul de la Lisabona. Stefan Fule consideră ca unele state din Balcani, precum Croaţia, Serbia, Muntenegru ar putea adera în curând la UE. “Este fals când unii afirmă că, odată cu aderarea unor noi state, UE slăbeşte. Dimpotrivă, lărgirea UE trebuie să continue, căci trenarea acestui proces nu este deloc utilă. Când ne referim la aderarea Turciei, de exemplu, putem spune că Turcia şi Europa au nevoie una de alta”, a menţionat Stefan Fule, precizând că cinci ţări membre ale Consiliului Europei — Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Armenia — sunt parte, totodată, şi la Parteneriatul Estic.

Deputata Corina Fusu i-a adresat o întrebare Comisarului European pentru extindere prin care solicita o explicaţie la subiectul dacă apartenenţa la Parteneriat poate fi percepută drept anticameră pentru aderare la UE şi dacă principiul “more for more” este funcţional.

Potrivit deputatei Corina Fusu, Comisarul european consideră în continuare că Republica Moldova este o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic, iar incidentul de vânătoare de la “Pădurea Domnească” este unul regretabil, care demonstrează că în Republica Moldova sunt încă multe de făcut pentru a consolida statul de drept. “Suntem în legătură permanentă cu autorităţile de la Chişinău. Pentru semnarea Acordului de Asociere, care sper să reuşim să-l semnăm în toamna anului 2013, la Summit-ul EURONEST, dar şi pentru încheierea negocierilor privind Liberalizarea regimului de vize, e nevoie de un dialog strâns şi permanent între UE şi Republica Moldova”, a precizat Stefan Fule.

Totodată, Comisarul european a declarat că principiul “mai mult pentru mai mult” este relevant pentru toate statele membre ale Parteneriatului Estic şi asta înseamnă fonduri mai mari pentru ţările care au o atitudine serioasă faţă de implementarea reformelor.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii din Paris au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Mihai Ghimpu: Unde-i unu nu-i putere, unde-s doi puterea creşte, unde-s trei puterea-i unu şi nu dă Domnul să nu recunoaşteţi!