Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii din Paris au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor

|versiune pentru tipar||
PL / 25 ianuarie 2013
Partidul Liberal

În seara zilei de 24 ianuarie 2013 basarabenii din Paris au comemorat unirea din 1859 într-o şedinţă organizată de Clubul Liberal Paris (CLP).

Participanţii au discutat despre semnificaţia Unirii Principatelor în istoria neamului, dar şi în istoria Europei, căci Mica Unire a fost un exemplu pentru unificarea altor state naţionale ca Germania şi Italia.

Nicolae Dragomir, vicepreşedintele CLP a spus: “Puţini o ştiu, dar acest eveniment atinge direct şi Republica Moldova, căci la acea vreme judeţele basarabene Cahul, Bolgrad şi Ismail erau în componenţa Moldovei şi deci şi basarabenii au contribuit la realizarea Micii Uniri”.

S-a menţionat că la acea vreme marile puteri erau în majoritate contra unirii principatelor dunărene şi a fost nevoie de multe activităţi în străinătate pentru a sensibiliza opinia internaţională. “De la Paris a pornit Unirea Principatelor şi asta ne responsabilizează pe noi, membrii diasporei de la Paris să fim demni urmaşi ai înaintaşilor noştri”, a spus Vasile Calmaţui, preşedintele CLP.

S-a discutat şi despre semnificaţia unionismului în ziua de azi şi s-a menţionat că Unirea Principatelor Române a avut loc în ciuda opoziţiei marilor puteri ale vremii, dar acest fapt nu a descurajat patrioţii de atunci. Participanţii la şedinţă au ajuns la concluzia “Dacă se doreşte şi dacă adevărul este cu noi — se poate!”.

La sfârşitul evenimentului a fost adoptat planul de acţiuni pentru anul 2013 şi au fost aduse mulţumiri membrilor care au muncit la organizarea concertului cu Valy Boghean, Ana Barbu şi Roxana, eveniment la care au participat peste 500 de basarabeni din regiunea pariziană.

La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Munteniei de către Divanul ad-hoc de la Bucureşti, după ce fusese ales cu 20 de zile înainte, ca domn al Moldovei. Prin această dublă alegere s-a înfăptuit Unirea Principatelor Dunărene şi a fost făcut un pas spre realizarea Marii Uniri din 1918, cînd s-a format statul naţional unitar român.

Clubul Liberal Paris (CLP) este organizaţia membrilor Partidului Liberal din Republica Moldova, stabiliţi cu traiul în regiunea pariziană. De la crearea sa la 27 martie 2010 CLP a organizat zeci de mitinguri, conferinţe, concerte, evenimente sportive; multe din acţiunile sale au fost pe larg relatate în ştirile din mass-media din Republica Moldova.

Clubul Liberal Paris
Sursa: www.pl.md

Tineretul Liberal a împărţit panglici tricolore de Ziua Unirii Principatelor Deputata Corina Fusu la APCE: Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată între femei şi bărbaţi