Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL propun crearea unei Comisii de anchetă pentru a examina situaţia la Banca de Economii

|versiune pentru tipar||
PL / 6 februarie 2013
Partidul Liberal

Deputaţii liberali propun constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru a examina situaţia la Banca de Economii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat astăzi în Parlament de către deputaţii Fracţiunii Parlamentare PL.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va examina modul de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la “Banca de Economii” S.A. referitor la preluarea în locaţiune a bunurilor şi de acordarea a creditelor. Comisia va prezenta Parlamentului, în termen de maxim 3 luni, un raport cu privire la situaţia la Banca de Economii.

Autorii proiectului susţin că s-au autosesizat în legătură cu situaţia creată la bancă în rezultatul declaraţiilor din presă referitoare la sustragerile mijloacelor financiare din patrimoniul “Băncii de Economii” S.A., totodată luând în considerare că în pachetul de acţiuni al băncii cota majoritară de 56,13% este deţinută de stat.

“Ca rezultat al examinării Hotărârii Curţii de Conturi privind rezultatele auditului gestionării patrimoniului dat/luat în locaţiune de către «Bancă de Economii» S.A. pe perioada anilor 2008–2011 nr. 5 din 14.02.2012, informaţiei pertinente expuse în articolele publicate în presă cu redarea unor rapoarte executate de Departamentul Politică Monetară şi Pieţe de Capital al Fondului Monetar Internaţional (ianuarie 2013), Raportul de audit interimar efectuat de către Compania de audit «Grant Thornton Moldova» se atestă o disfuncţionalitate completă şi o gestionare frauduloasă a patrimoniului, inclusiv a cotei părţi din acţiunile ce aparţin statului. Potrivit datelor enunţate de Curtea de Conturi, s-au constatat fraude imense la preluarea bunurilor în locaţiune care depăşesc orice limită rezonabilă şi denotă cu certitudine o fraudă în detrimentul băncii, iar potrivit rapoartelor indicate executate de FMI şi Grant Thornton Moldova, se atestă sigur că persoanele cu funcţii de conducere din cadrul băncii au acordat credite frauduloase, iar mijloacele băneşti au fost lichefiate prin firme înregistrate în zonele off-shore”, menţionează deputaţii Fracţiunii Parlamentare PL în nota informativă ce însoţeşte proiectul respectiv de hotârăre.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu: Ce frumoasă-i viaţa, când ai bucurii! Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu studenţii şi profesorii de la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene “Constantin Stere”