Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu: Trăiască Alianţa pentru oameni şi jos Alianţa mafioţilor!

|versiune pentru tipar||
PL / 5 martie 2013
Partidul Liberal

Discursul deputatului Mihai Ghimpu, Preşedintele PL referitor la moţiunea de cenzură a Guvernului

Domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Stimaţi cetăţeni,

N-am avut de gând să vorbesc astăzi, dar două lucruri totuşi m-au convins să-mi spun punctul de vedere. Primul: eu şi colegii mei nu putem trece atât de simplu pe lângă tot ceea ce s-a întâmplat — corupţie, contrabandă, situaţia la Banca de Economii, cei 400 000 de euro acordaţi de ministerul Finanţelor lui Pantelei Sandulachi, traficul de influenţă. Doi: prezenţa cetăţenilor care stau în faţa Palatului Republicii. Săracii, vai de capul lor, sărmani lipiţi pământului au ieşit ca pe timpul Uniunii Sovietice să-şi apere liderul, dar liderului, mă iertaţi de expresie, îi este într-un cot de ei.

Tot aşa a folosit votul cetăţenilor în 2009, 2010, votul colegilor din Alianţă — PL şi PD, încrederea partenerilor noştri europeni, începând cu Biden, doamna Merkel, domnul Barosso, cu toţi comisarii europeni, cu toată lumea, cu Secretarul General al Consiliului Europei domnul Jagland doar pentru a deveni un om cu o putere absolută şi cu averea toată.

Cazul de la Banca de Economii, semnătura pusă de Ministrul Finanţelor, în loc de a fi atacată la instanţa superioară hotărârea ilegală e semnată “de achitat”, legea cazinourilor falsificată de Ioniţă şi m-a pus pe mine la bătaie ca să semnez o lege care a avut ca efect pierderi de 6 milioane de lei — toate aceastea nu sunt valori şi principii pentru care am semnat eu ca Preşedinte al Partidului Liberal, nu pentru asta am semnat eu Acordul de constituire a Alianţei. Nu pentru asta am luptat eu 24 de ani ca să vină cineva şi să ne folosească pe noi în numele integrării europene şi în anul principal, 2013, an crucial, an istoric pentru noi, fiindcă în acest an noi trebuia să obţinem cele 3 acorduri, noi declanşăm război în cadrul Alianţei. Oare n-a fost clar cu 3 ani în urmă şi azi nu-i clar că fără aceşti 3 nu poate exista AIE? Acelaşi scenariu ca şi în 1999, când cu 3 zile înainte de summitul de la Helsinki începe scandalul — că-i corupt cutare sau cutare. Se exclude de pe ordinea de zi a Uniunii Europene vectorul european al Republicii Moldova fiindcă a căzut Guvernul şi după asta n-am mai auzit despre dosare cu Andronic, Sturza şi alţii. Totul a fost politic făcut.

An hotărâtor, ştiţi că situaţia mă impune acum să umblu, şi nu pe banii statului şi cu avionul nu ştiu cui, dar pe banii mei, prin Europa, prin Germania, pe la Strasbourg, peste tot ca să salvez cauza. Mă întreabă oamenii: “Domnule Preşedinte, cum să înţelegm noi că în acest an hotărâtor, după ce vă acordăm atâta sprijin, şi politic, şi financiar, Dumneavostră în loc să vă împrăştiaţi prin toate capitalele Europei, începeţi să vă bateţi între voi?” Şi l-am văzut pe Lavrov prin Berlin, triumfa deja. Singura ţară care câştigă în urma acestei lupte pe care a pornit-o domnul Filat este Rusia. 200 de ani noi am aşteptat această perioadă, 200 de ani, doamnelor şi domnilor ţărani, cetăţeni duşi prin Siberia, deportaţi, flămânzi, cu copii flămânzi, 200 de ani. Şi având aşa o şansă, da să avem 10 plahotniuci noi şi 10 ghimpi, noi trebuie să trecem râul şi pe urmă să ne lămurim cu dânşii. Cu atât mai mult că cât probe n-a adus niciodată. Nicio probă, ba invers, cum o să ieşi, domnule Filat, în faţa alegătorilor şi o să spui că comuniştii sunt hoţi? Cum o să prezinţi cartea ceea ca şi “Capitalul” lui Marx în care sunt crimele guvernării comuniste şi trebuie traşi la răspundere? Comuniştii au acum o carte şi mai mare. Niciun ministru de-al comuniştilor n-a fost tras la răspunde, dar la noi cinci miniştri au dosare penale. În numele cărei cauze, în numele cărui om am făcut noi acest lucru?

Asta-i Alianţă? Ăsta-i prim-ministru? Eu nu vreau să fiu complice de aceea vorbesc aici, eu n-am nicio treabă cu contrabanda şi corupţia. Apropo, fiind la Viena, am transpirat alergând vreo 4 kilometri până la avion şi când acolo stau o jumătate de oră, o oră, încolo-încoace, avionul nu decolează. Ce se întâmplă oare? “Ne scuzaţi, vă rog, problema a fost în contrabas”. Un cetăţean a cumpărat un bilet pentru contrabas pentru ca să nu-l lase la bagaje şi să-l strice şi ei au numărat 99 de persoane, unde-i al sutălea? Dar acolo era contrabasul. Zic contrabas la Chişinău, contrabas la Viena, ce fel de viaţă avem şi cum trăim noi?

Cu cât am majorat noi salariile şi pensile sau veniturile cetăţenilor noştri în aceşti 3 ani? Dar cu cât s-au majorat veniturile celor de la vamă, de la fisc, de la Guvern, de la achiziţii publice? Cu cât?

Pe AIE a compromis-o domnul Filat şi le-a făcut o favoare comuniştilor pentru că pentru asta 10 ani trebuia să curgă sudoare de pe ei şi nu mai reuşeau să compromită Alianţa, aşa cum a compromis-o Filat. Şi eu îi spuneam în aceşti 3 ani: “Domnule, opreşte-te!” Înainte de a se vota hotărârea privind lichidarea funcţiei de Prim-vicepreşedinte al Parlamentului, am convocat şedinţa Alianţei şi le-am spus: “Nu votaţi, domnilor, pentru că asta e război şi e distrugerea Alianţei”. Zic să punem la vot aşa cum m-aţi obligat pe mine să trimitem soldaţii la Moscova în 2010 şi eu m-am conformat, dar nu trebuia să mă conformez pentru că Preşedintele nu se supune unei organizaţii politice, cum este AIE, este Constituţia. Dar m-am conformat, zic Alianţa e Alianţă, echipa e echipă. Şi atunci când zic “Hai la vot!”, PLDM iese din sală. Paşol s pleaja, vorba lui Voronin. Şi acum v-aţi amintim de cauză că o să voteze cu comuniştii? Dar voi cu cine aţi votat? Cine a dat exemplu? Vă foloseşte Voronin bătrân, cu părul sur, ca pe doi ţapi şi vă bate cap în cap. Minte trebuie pentru asta.

Cine a spus, doamnelor şi domnilor deputaţi, că problema Republicii Moldova nu e comunizarea, dar îi mafiotizarea, nu prim-ministrul Vlad Filat? Cum să le explic la cetăţeni să voteze atunci când comuniştii vor striga “Jios Aliansu!” Cum o să apăr “Aliansu” când lumea a auzit ce vorbeşte la telefon prim-ministru, Ministrul de Interne, Streleţ şi toţi ceilalţi? Cum să apăr eu “Aliansu” ăsta? Spuneţi-mi, vă rog!

Şi ultima ce vreau să spun, Banca de Economii, uitaţi-vă cum ne schimbăm noi şi tragem concluzii. Acei care au furat Banca de Economii — Preşedintele Consiliului de administraţie, membrii Consiliului de administraţie sunt numiţi din nou în componenţa Consiliului de administraţie la Banca de Economii. Isus, Maria! Pui hoţul ca să păzească Banca.

Credeţi că domnul Prim-ministru n-a ştiut de accidentul de la 23 decembrie? A ştiut, domnilor, a ştiut şi a stat la pândă până a trecut Crăciunul pe stil nou, Revelionul şi Crăciunul pe stil vechi că lumea era ocupată cu odihna, cu sărbătorile, doar trebuia ca toţi să stea la televizor. A luat tunurile şi hai în Alianţă. Trage şi trage! A tras în Alianţă şi unde e Alianţa astăzi? Apoi denunţă Acordul. Astea sunt tunurile Rusiei, fiindcă Alianţa înseamnă integrarea europeană, viitorul nostru aşteptat de 200 de ani. Minte multă trebuia ca să înţelegem asta?

Înainte de alegerile din 2010, vine un ambasador dintr-un stat puternic şi-mi zice: “Domnule Preşedinte, am înţeles că după alegeri va fi o alianţă doar din două partide”. Îl întreb atunci, cine v-a spus? Dumnealui tace. Zic dacă nu-mi spuneţi atunci nu discutăm. Mi-a confirmat că a fost Filat cel care i-a spus. Zic duce-ţi-vă şi spuneţi-i că el nu pricepe nicio boabă în politică. PD-ul va trece pragul. El atunci vroia ca eu să trec de partea lui Filat şi să bat în PD. Bătaia în PD, cum a făcut-o Filat în primul mandat, însemna PD — tufa. AIE 2 n-ar fi existat pentru că PD s-ar fi dus cu PCRM, pentru că ambele sunt partide de stânga. Iată ce a vrut Filat atunci. Vă spun eu pentru că am experienţă politică.

După alegeri vine domnul ambasador şi-mi spune: “Domnule Preşedinte, mulţumesc că v-am ascultat că era să fac o gafă de Doamne fereşte”. Iată “patrioţi pragmatici”.

Cine ridică sabia împotriva poporului său, tot de sabia asta şi o să moară. Eu nu pentru asta am luptat şi nu pentru asta au murit generaţii întregi ca să vină cineva în anul istoric, crucial şi să blocheze cursul nostru european doar pentru nişte reglări de conturi. Nu este adevărat că sunt reglări de conturi, când analizezi toate aceste lucruri vezi că a fost ordin, fiindcă nu puteai să nu ştii că sunt dosarele Ioniţă, Negruţă, Vicol etc. şi să ai atâtea bombişoare, trebuie să fii ori bolnav, mă scuzaţi de expresie, ori să îndeplineşti comanda cuiva pe care nu o poţi respinge. La asta şi am ajuns noi acum.

Şi în încheiere, PL nu participă la vot doar din cauza că moţiunea vine de la comunişti, de la opoziţie. Dar, domnule Filat, ascultaţi atent la ce vă spun eu acum, dacă nu sunteţi azi demis, fără voturile noastre, mâine, dacă nu poimâne sau peste o lună veţi fi demis fiindcă prezenţa Dvs. în fruntea Guvernului înseamnă moartea Alianţei, iar moartea Alianţei înseamnă moartea vectorului european. Noi nu putem merge în alegeri cu o Alianţă în frunte cu Dvs. Dacă sunteţi patriot cât de cât, dacă aţi greşit veniţi şi spuneţi: “Măi băieţi, am fost tânăr, m-au folosit, m-au purtat cu avionul, cu nu ştiu ce şi gata”. Soluţia ar fi ca Alianţa să existe. Domnule Voronin, liniştiţi-vă, în opoziţie vă este mai bine — criticaţi, nu vreţi nu răspundeţi, vorbiţi ce vreţi, eu ştiu ce înseamnă opoziţie pentru că toată viaţa am fost în opoziţie.

Corect ar fi aşa cum am făcut eu un pas înapoi, să-l facă domnul Filat şi domnul Lupu şi să înaintăm alţi trei lideri la aceste trei partide. Lumea să zică: “Uite au obraz totuşi, văd că au greşit, au mai furat pe ici-colea, dar s-au dat într-o parte” şi să vină să lucreze pentru cetăţeni.

Trăiască Alianţa pentru oameni şi jos Alianţa mafioţilor!

Sursa: www.pl.md

Corina Fusu: Anul 2013 poate deveni anul cheie pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar fără orgolii şi interese personale Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului Germaniei