Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului Germaniei

|versiune pentru tipar||
PL / 5 martie 2013
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu Gunther Krichbaum, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului Republicii Federale Germania, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. La întrevedere a participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Matthias Meyer.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii s-au referit la perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, ultimele evoluţii pe plan politic.

Deputatul Mihai Ghimpu a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată de Republica Federală Germania în realizarea parcursului european. Preşedintele PL a dat asigurări că obiectivul principal al Republicii Moldova rămâne a fi integrarea europeană, dincolo de luptele politice interne şi reglările de conturi. “Actuala Alianţă este compromisă şi nu trebuie să compromitem prin asta şi parcursul european al Republicii Moldova, respectiv valorile democratice. Consider că evenimentele din ultima perioadă au fost organizate la comandă pentru a compromite integrarea europeană a Republicii Moldova într-un an crucial pentru noi”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii a fost votarea moţiunii de cenzură a Guvernului Republicii Moldova şi criza din AIE. Mihai Ghimpu a menţionat că nu putea fi evitată căderea Guvernului, după ce au fost făcute publice convorbirile telefonice ale mai multor demnitari din Republica Moldova, inclusiv a prim-ministrului şi care prezintă adevăratele metode de guvernare. “Cetăţenii au înţeles din aceste convorbiri telefonice care-i realitatea. De aceea situaţia nu mai poate fi tolerată, aşa cum am tolerat-o în cei 3 ani de guvernare, deoarece te faci complice la asemenea fărădelegi”, a menţionat Preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a subliniat că Republica Moldova trebuie să evite alegerile anticipate şi are nevoie de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor europene. Preşedintele PL a precizat că o soluţie pentru depăşirea crizei ar fi retragerea din funcţii ale celor 2 lideri ai AIE şi înaintarea altor candidaturi din partea partidelor componente în care cetăţenii să aibă încredere. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că în cazul în care Preşedintele Nicolae Timofti va insista în faţa Parlamentului cu candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru, atunci deputaţii PL îşi rezervă dreptul de a vota pentru demiterea Preşedintelui.

În cadrul întrevederii Mihai Ghimpu a menţionat că circumstanţele în care a apărut criza din AIE amintesc de situaţia din 1999, când s-a destrămat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, cu trei zile înaintea summitului UE de la Helsinki, atunci când urma să fie semnat documentul prin care Republica Moldova trebuia să fie aprobată ca ţară eligibilă pentru procesul de eurointegrare.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului Germaniei Gunther Krichbaum a subliniat că Germania va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene, acordând sprijinul de care este necesar pentru ca instituţiile din Republica Moldova să funcţioneze în mod democratic.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi alte subiecte, inclusiv situaţia la Banca de Economii, restanţele pe care le are Republica Moldova la reformarea instituţiilor juridice şi de drept, corupţia din instituţiile de stat, lupta cu însuşirea banului public de către persoanele cu funcţii în stat etc.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu: Trăiască Alianţa pentru oameni şi jos Alianţa mafioţilor! Seminar de instruire în liderism şi comunicare pentru membrele Organizaţiei Femeilor Liberale