Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 1 aprilie 2013
Partidul Liberal

La data de 31 martie 2013, Consiliul Republican al Partidului Liberal s-a convocat în şedinţă. Pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte ce se referă la situaţia social-politică din Republica Moldova. Destrămarea AIE-2 şi posibilitatea formării AIE-3 au fost subiectele principale ale reuniunii. Totodată, au fost discutate şi o serie de chestiuni de ordin organizatoric, menite să consolideze organizaţiile PL din teritoriu şi să le asigure o mai bună funcţionare, astfel ca cetăţenii să poată cunoaşte adevărul despre criza politică şi pe seama cui revine responsabilitatea declanşării ei.

Preşedintele Partidului le-a prezentat membrilor Consiliului Republican o analiză detaliată a contextului intern şi internaţional, precum şi o serie de implicaţii externe pe fondul crizei din Republica Moldova, cauzată în principal de faptul că Vlad Filat îşi pune interesele personale mai presus de cele naţionale. Astfel, Vlad Filat pune Republica Moldova în faţa a două opţiuni, ambele inacceptabile: ori îl votăm pe el ca prim-ministru, ori alegeri anticipate. Mihai Ghimpu a reiterat că avem nevoie de o nouă Alianţă, dar o Alianţă pentru cetăţeni, curată, onestă, fără corupţie, fără contrabandă şi fără oameni cu dosare penale.

Prioritatea absolută a Partidului Liberal o constituie, a menţionat Preşedintele, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, întrucât integrarea europeană este pentru noi obiectivul major în politica internă şi externă. “Partidul Liberal are datoria sfântă să protejeze şi să menţină şi în continuare cursul European, cu atât mai mult cu cât denumirea Alianţei vine din partea Partidului nostrum. Astfel vom proteja interesele naţionale şi europene ale Republicii Moldova”.

“Drumul nostru către Uniunea Europeană va dura aproximativ 15 ani. Am făcut aceste evaluări după consultări serioase cu experţii europeni, dar şi cu specialişti din interiorul partidului. Este vorba de 4 cicluri electorale, până în anul 2026. Partidul trebuie să se înarmeze cu o viziune strategică de integrare europeană şi trebuie obligatoriu să ştim exact unde ne aflăm acum, care este politica concretă a instituţiilor de stat, şi care va fi ea în perioada aceasta de 15 ani. Este necesar un mare efort din partea PL, dar mai ales este nevoie să ne asigurăm o guvernare eficientă, profesionistă şi necoruptă în toată această perioadă. Numai aşa vom fi apreciaţi atât de cetăţeni, cât şi de partenerii noştri externi”, a spus Preşedintele PL. “Cele două acorduri, de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzăzor, care cel mai probabil vor fi semnate în primăvara lui 2014, sunt foarte importante. Dar abia de aici începe greul”.

“Partidul Liberal şi-a asumat responsabilitatea de a promova adevărul în orice situaţie, aşa cum a făcut-o întotdeauna. Eu sunt de părerea că PLDM trebuie să înainteze o altă candidatură”, a declarat cu referire la problema discutată Lilian Carp, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal din Străşeni.

Valerian Bejan, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Teleneşti, a menţionat: “Partidul Liberal a fost votat de către alegători şi a devenit Partid parlamentar pentru că luptăm pentru binele oamenilor, pentru adevăr şi dreptate, şi nu pentru interesele personale, dar pentru scoaterea oamenilor şi Republicii din sărăcie. Să nu uităm că sute de mii de oameni au fost deportaţi, au suportat foamete, iar acum, la fel, sute de mii sunt nevoiţi se plece peste hotare. Salvarea noastră este continuarea cursului European! Odată ce acest curs a fost compromis de unii colegi din Alianţă, noi nu putem închide ochii, cu atât mai mult cu cât au comis grave abateri care vin în contradicţie cu legea. Partidul nostru trebuie să se gândească în primul rând la oameni şi la Integrarea Europeană, şi nu pentru a salva pe cineva”.

“Dragi colegi, ieri am avut o adunare la Tiraspol şi vă informez că Mihai Ghimpu nu a fost văzut bine niciodată la Tiraspol, însă în ultimele 2 săptamâni oamenii şi-au schimbat părerea despre Dumnealui. Noi nu trebuie nici să-l votam pe Filat, nici să ne ducem în alegeri anticipate. Dacă, totuşi, mergem în alegeri — fără «ţigări»!” a spus Preşedintele filialei teritoriale PL din Tiraspol, Vladimir Meleca.

Referindu-se la destrămarea AIE-2 şi crearea AIE-3, prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primar General al Municipiului Chişinău, a declarat: “În lume există două mari sisteme care luptă între ele: unul, cel al democraţiilor europene, e bazat pe reguli si standarde democratice, iar celălalt, în est, se bazează doar pe piramida puterii. Republica Moldova se află pe linia dintre cele două sisteme. Partidul Liberal, având o orientare pro-europeană, militează pentru asigurarea evoluţiei democratice a statului şi crearea tuturor condiţiilor pentru prosperitatea cetăţenilor”.

Preşedintele Raionului Cantemir, Andrei Manuşevschi, a menţionat că “o eventuală votare de către deputaţii PL a lui Filat în funcţia de Prim-ministru ar fi înţeleasă de către alegători ca şi complicitate la tot ceea ce a făcut el”.

Preşedintele Organizaţiei de Femei, vicepreşedintele Partidului, Deputat în Parlament, Corina Fusu, a declarat: “Din punctul meu de vedere totul este limpede, faptul că Filat, prin comportamentul pe care l-a avut şi felul de a munci, a creat guvern în guvern prin banii veniţi ca ajutor din partea UE e grav, la fel ca şi alte lucruri făcute. Multe lucruri le-am descoperit în timpul negocierilor pentru formarea AIE-3. Noi trebuie să cunoaştem şi următorul lucru — aşa cum Vlad Filat a denunţat acordul, aşa şi ne poate trece, fără voia noastră, în opoziţie”.

Gheorghe Şalaru, Ministru al Mediului şi Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Cimişlia a susţinut că oamenii aşteaptă de la Partidul Liberal să continue vectorul European.

Preşedintele Mihai Ghimpu a declarat că Partidul Liberal nu a contribuit la distrugerea AIE-2 şi că responsabil de destrămarea ei este Vlad Filat prin denunţarea nemotivată a Acordului la 13 februarie 2013, ora 13.00. “Nu noi suntem cei care am ieşit din Alianţă. Noi, invers, ne-am trezit fără ca să ştim înafara Alianţei, fiindcă ea nu mai exista datorită Preşedintelui PLDM, V. Filat. Noi, în 2009, am oferit posibilitatea tuturor în alegerea funcţiilor supreme în stat, doar numai ca să fie creată Alianţa. Exact aceeaşi situaţie a fost şi în 2010, când PL a renunţat la funcţia de Spicher numai pentru ca Alianţa să-şi continue activitatea şi împreună cu Vlad Filat, în calitate de Prim-ministru, să parcurgem drumul european până la capăt, dar Vlad Filat n-a apreciat nici asumarea obiectivului principal — Integrarea Europeană, nici politica noatră. Aşa cum a hotărât de unul singur împreună cu cei care s-a «sfătuit», aşa şi acum, de unul singur sau «împreună cu ei», să-şi asume consecinţele destrămării Alianţei şi punerea în pericol al obiectivului asumat — Integrarea Europeană”, a susţinut Mihai Ghimpu. “Facţiunea PL nu a votat pentru eliberarea lui Vlad Filat din funcţia de Prim-minitru, să-l voteze acei care l-au demis. Într-un cuvânt, dacă cei care l-au demis consideră că Vlad Filat poate fi din nou Prim-ministru, să-şi asume această responsabilitate şi să-l voteze din nou. Noi, aşa cum nu am votat pentru eliberarea lui, nu vom vota nici pentru numirea din nou în funcţie, fiindcă ne dorim un guvern pentru oameni şi nu pentru interese meschine, scandaluri, corupţie, contrabandă şi nu în ultimul rând, un Prim-ministru care trădează interesele statului şi visul European al cetăţenilor” a mai spus Preşedintele.

Întrucât examenele de bacalaureat se apropie, în cadrul şedinţei au fost abordate şi problemele curente din sistemul de învăţământ, în mod special pregătirea şi metodologia organizării examenelor de BAC. Tatiana Potîng, viceministru al educaţiei, a declarat că “s-a elaborat o metodologie de organizare a examenelor de bacalaureat care este în detrimentul moralei şi legalităţii”.

În final, membrii Consiliului Republican prezenţi la şedinţă au convenit:

Consiliul Republican al PL a decis, de asemenea, desfiinţarea filialelor partidului din raionul Criuleni şi din sectorul Râşcani al capitalei şi reînfiinţarea acestora pe o nouă bază.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Teritorială a Partidului Liberal din Ştefan Vodă a comemorat 95 ani de la Unire Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal din sectorul Botanica, mun. Chişinău