Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Discursul NEPRONUNŢAT al deputatului PL Ana Guţu la 5 martie 2013 în ziua cădertii guvernului AIE-2

|versiune pentru tipar||
PL / 16 aprilie 2013
Partidul Liberal

La 5 martie deputatul PL Ana Guţu a pregătiti un discurs prin care a dorit să-şi exprime dezacordul cu moţiunea de cenzură iniţiată de PCRM. În cadrul şedinţei fracţiunii colegii au agreat conţinutul discursului. După venirea cu întârziere a liderului PL Mihai Ghimpu la acea şedinţă de pomină, acesta a strigat la colegii săi, i-a făcut trădători intelectuali, corupţi, şi le-a ordonat să nu iasă nimeni la tribuna în afară de el, dacă nu vor avea de gând să ceară demisia lui Filat. Când Ana Guţu i-a replicat că a cere demisia lui Filat vine în contradicţie cu acţiunea fracţiunii de a nu vota moţiunea de cenzură şi că va ieşi pe cont propriu cu un discurs, Ghimpu a înjurat-o de mamă, a calomniat-o, apostrofând-o cu cele mai josnice cuvinte ce ţin de un jargon suburban de cea mai proastă speţă.

Iată textul discursului NEPRONUNŢAT de către deputatul PL Ana Guţu în ziua de 5 martie, când a fosrt votată moţiunea de cenzură împotriva guvernului AIE-2.

Discursul Anei Guţu pe marginea moţiunii de cenzură iniţiată de fracţiunea PCRM, Parlamentul RM, 5 martie 2013

Stimaţi colegi deputaţi, onorată asistenţă,

În anul 62 până la naşterea lui Hristos, Marcus Tulius Cicerone, faimos politician, avocat şi orator din Roma Antică, a pronunţat 4 discursuri intrate în istorie cu genericul Catilinarae. Toate erau adresate lui Catilina, senator roman, care intenţiona să efectueze o lovitură de stat. Primul discurs al lui Cicerone începea astfel: “Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet?” Traducerea profană sună cam aşa: “Cât timp, Catilina, vei mai abuza de răbdarea noastră? Până când această furie a ta ne va scoate pe noi din sărite?” Aceste discursuri au rămas în istorie drept un model de elocinţă, dar şi decidenţă politică, deoarece, în final, Catilina nu şi-a realizat planurile sale. Cu o sută de ani mai târziu, împăratul roman Claudius Caesar Augustus Germanicus Nero ordonase incendierea Romei, pentru a declanşa inspiraţia pretinsului său talent poetic, ca mai apoi să dea vina pe creştini pentru dezastrul provocat de el.

După mai mult de 2000 de ani, Cicerone ar fi încântat să pronunţe aceleaşi discursuri, dar în parlamentul RM, iar Nero ar da foc RM pentru a-şi satisface orgoliile de pseudo- om al artelor. Am făcut referinţă la această parabolă metaforică, deoarece anume aşa putem trata momentul istoric prin care trece RM chiar astăzi.

Moţiune de cenzură împotriva guvernului AIE, Doamnelor şi Domnilor?
Cine este autorul acestei moţiuni de cenzură? Opoziţia?
Cea care a strangulat libertăţile şi drepturile fundamentale pe parcursul a opt ani de guvernare?
Opoziţia, care a furat cu japca proprietăţile statului?
Opoziţia, care a izolat RM în plan internaţional, a alungat partenrii de dezvoltare, a tăinuit sute de incidente gen Pădurea Domnească?
Această opoziţie îndrăzneşte astăzi să ne dea lecţii de moralitate politică?

Doamnelor şi Domnilor!

La ora actuală pentru Republica Moldova nu există prioritate naţională mai vitală decât parcursul nostru european. Toate eforturile guvernului de coaliţie AIE au fost direcţionate pe calea reformelor. Da, reformele sunt lente, da, reformele sunt dureroase şi nepopulare, da reformele stârnesc ambiguităţi în interpretare şi deraiază spre parţialitate, asemuită cu vendeta de Sicilia sau de Corsica. Dar nimeni nu a spus că într-un timp foarte scurt va pogorî edenul peste RM şi se vor sfârşi toate problemele noastre. Pentru a asigura bunul mers al reformelor e nevoie de RESPONSABILITATE, însă la acest capitol avem carenţe serioase. Din punctul de vedere al cultivării responsabilităţii, şcoala sovietică a fost una fatală pentru cetăţenii noştri, inclusiv pentru reprezentanţii elitei politice.

Venim dintr-un regim totalitar, abia de învăţăm ce înseamnă democraţie.

Totodat, dezaprobăm vehement vechile apucături de a face justiţie la telefon, de a regla conturile, profitând de haosul sistemului judiciar. Nu aceasta aşteaptă cetăţenii de la noi, Doamnelor şi Domnilor! Cu atât mai mult, în mijlocul mandatului de guvernare, după o penibilă perioadă de instabilitate politică şi blocaj instituţional, vine iubita şi neperisabila noastră opoziţie comunistă cu moţiunea de cenzură împotriva guvernului AIE!

A te ralia acestei moţiuni de cenzură înseamnă a subscrie fiecarui cuvânt din nota argumentativă. Nu ne miră votul solidar al opoziţiei în susţinerea aceste moţiuni. Ne miră intenţiile unor parteneri de coaliţie de a susţine această moţiune.

Stimaţi politicieni, deputaţi, bărbaţi/oameni cu pretinsă gândire de stat, colegi de alianţă,

Competiţia şi aroganţa dintotdeauna au fost apanajul politicienilor, dar, treziţi-vă, a trecut timpul războaielor corp la corp, nu ne faceţi să ne simţim prizonierii unui patriarhat medieval la începutul secolului 21.

Stimaţi colegi deputaţi cei care sunteţi în postură de Catilina şi Nero, nu daţi foc parcursului european al RM în preajma summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnus! Grebla şi rânza proverbială ar trebui să vă servească la ceva! Istoria este o carte deschisă, din care liderii înţelepţi ştiu să înveţe, iar cei inepţi o ignoră pentru a fi blamaţi şi daţi uitării de posteritate.

Doamnelor şi Domnilor,

Fracţiunea PL nu va susţine moţiunea de cenzură, noi reexprimăm încrederea în miniştrii delegaţi din partea PL, şi sperăm că ai noştri colegi din guvernul de coaliţie, în cazul nevotării moţiunii de cenzură, îşi vor reevalua prestaţia. Îi îndemnăm să accelereze procesul de reforme pentru a nu dezamăgi cetăţenii RM, pentru a nu compromite parcursul nostru european.

Vă atrag atenţia, stimaţi colegi: afară e primăvară europeană. Să nu permitem celor de-alde Catilina şi Nero din parlamentul RM să manipuleze cu votul nostru, care urmează a fi unul extrem de responsabil! Nu distrugeţi speranţa familiilor, copiilor şi nepoţilor Dumneavoastră, fiţi alături de cetăţeni!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: anagutu.net

Declaraţia Clubului Liberal Paris privind crearea grupului “de reformare” al PL Conferinţa de presa a conducerii Partidului Liberal