Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

“N-a fost împlinit planul, Moş Eremia e de vină!”

|versiune pentru tipar||
PL / 2 mai 2013
Partidul Liberal

Astăzi, 2 mai 2013, Preşedintele PL Mihai Ghimpu l-a primit în audienţă pe cetăţeanul Gârlă Nicolae Andrei, în vârstă de 86 de ani.

Dl Nicolae s-a plâns de situaţia socială şi politică de astăzi din republică, comparând-o cu cea din perioada Uniunii Sovietice. “Era în localitate la noi un Moş muncitor, Eremia, fochist. Moş Eremia a fost în război şi s-a întors fără degete la o mână. Într-o zi, preşedintele de colhoz a văzut vreo 2 cărbuni pe jos şi l-a întrebat: «Ce-s cu cărbunii aceştia pe jos?» şi l-a pedepsit. De atunci, au găsit «ţapul ispăşitor», iar vorba că «Moş Eremia e de vină» era folosită de tot satul atunci când nu se împlinea planul la ouă, carne sau când se căuta vinovatul cutărei sau cutărei încălcări.

Dacă atunci era de vină sărmanul om muncitor Moş Eremia pentru că nu a fost împlinit planul, astăzi, ca şi atunci, conducerea dă vina pe oricine numai să scape basma curată. Nu e nici o diferenţă. Pentru toate relele din sat era de vină tot Moş Eremia, şi acum e tot aşa: omul care munceşte trebuie să tragă ponoasele”.

Nicolae Gârlă a povestit chinurile prin care a fost nevoit să treacă în perioada comunismului. Şi deşi au suferit sute de mii de oameni din cauza regimului comunist, astăzi, când ar trebui să se discute cât mai mult pe marginea acestui subiect, lumea se face că a uitat.

Dl Nicolae i s-a confesat Preşedintelui PL întrucât şi Mihai Ghimpu, familia lui, au avut de suferit din cauza regimului comunist. Iar lupta pe care o duce Partidul Liberal împotriva comunismului este una sinceră, aprinsă din dorinţa aprigă de a scăpa odată şi odată de sub jugul rusesc.

Cu privirea îndurereată, Moş Nicolae îşi aminteşte cu durere de momentul în care şi-a îngropat părinţii cu propriile mâini şi le-a făcut sicrie. “Din ultimele scânduri de la gard am făcut sicrie pentru tata şi pentru mama. Când a venit acel tragic moment, am săpat cu propriile mâini groapa, fiind fiul lor, deşi e imoral din punct de vedere religios. Dar mureau oamenii, mureau mulţi şi îi mâncau câinii ori stăteau corpurile neînsufleţite acolo unde au cazut. Mii de oameni au murit numai la mine în localitate, din cauza foametei organizate”.

Bătrânul a mai spus că, dacă nu le-ar fi fost luate bunurile de către sovietici, nu ar fi suferit atâtea chinuri şi nu ar fi murit atâţia oameni: “Oamenii aveau rezerve. Părinţilor mei li s-au luat la stat cele 4 case, 2 vaci, 2 boi, 3 cai, sute de păsări, vreo 20 de porci. Creşteam gospodărie mare pentru că eram mulţi în familie şi munceam cu toţii. Eu de la 12 ani ştiu ce înseamnă munca pe deal şi coasa”.

Foametea care s-a abătut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei rosii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai îngrozitoare pagini din istoria basarabenilor. Numărul morţilor şi al distroficilor creştea necontenit.

Dl Nicolae a mai spus că sunt suficiente chinurile pe care le-au adus regimul comunist basarabenilor. Guvernarea de astazi nu ar trebui să semene cu cea de atunci. Acesta a spus că va continua să încerce să discute cu oamenii care au funcţii în stat, deşi Mihai Ghimpu este primul care l-a primit în audienţă şi au discutat despre suferinţele basarabenilor din timpul regimului comunist şi până astăzi, prin manipulare şi corupţie.

Liderul Liberalilor a precizat că Partidul Liberal este unicul care a construit monumente de comemorare a victimelor care au avut de suferit din cauza regimului comunist, prin satele republicii. Totodată, PL luptă de ani de zile împotriva acestui regim şi îşi doreste Libertate, Dreptate şi Bunăstare pentru fiecare cetăţean, care merită din plin să fie liber şi îndreptăţit după atâţia ani de chinuri şi minciună.

Dl Nicolae Gârlă a avut toată susţinerea Preşedintelui PL. Mihai Ghimpu a decis să îl ajute pe dl Nicolae şi pe alţii ca el, care au trecut prin atâtea chinuri, să găsească într-un final dreptatea şi adevărurile spuse de ei să fie cunoscute de toţi. Preşedintele Liberalilor i-a mulţumit dlui Gârlă pentru sinceritate şi i-a spus că oricând va fi gata să acorde o mână de ajutor, dacă-i va sta în putere.

Partidul Liberal militează pentru eliminarea tuturor consecinţelor nefaste ale regimului comunist: doctrina, ideologia şi simbolistica totalitară, extremismele politice, intoleranţa, procesele de deznaţionalizare continuate în forme ascunse, falsificarea identităţii naţionale a românilor moldoveni, promovarea miturilor propagandistice ale vechiului regim.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La Mulţi Ani, Teleradio-Moldova! Declaraţia adoptată de Biroul Permanent al Organizaţiei Teritoriale Hânceşti a PL