Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Despre întâlnirea lui V. Filat cu Rogozin

|versiune pentru tipar||
PL / 4 iunie 2013 | 
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Deputat în Parlamentul RM a susţinut astăzi, 4 iunie 2013, o conferinţă de presă cu privire la motivele care au determinat ca Partidul Liberal să nu participe la actul guvernării.

În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că Partidul Liberal nu participă la actul guvernării şi nu face parte din Coaliţia Proeuropeană din cauza lui V. Filat, care a îndeplinit ordinul Rusiei.

Această afirmaţie Preşedintele PL a argumentat-o prin următoarele:

Mihai Ghimpu a menţionat că: “PL este foarte îngrijorat de situaţia creată, mai ales după întâlnirea care a avut loc la Moscova a unui membru PLDM şi discuţiile cu Rogozin sau alţi oficiali ruşi care vin să ne spună cu cine să fim noi şi cum să trăim. De aceea rog societatea să monitorizeze fiecare pas şi mişcare a lui V. Filat, dacă vrem să realizăm acest obiectiv — integrarea europeană. Partidul Liberal şi Fracţiunea Parlamentară PL va face tot posibilul să protejeze cetăţenii, statul, pentru a fi evitată o nouă trădare”.

Preşedintele PL a mai precizat că, deşi V. Filat nu este Prim-ministru, el are toate pârghiile necesare pentru a pune din nou în genunchi Republica Moldova, iar excluderea Partidului Liberal de la guvernare înseamnă că V.Filat a executat ordinul Federaţiei Ruse. “Clasa politică de la noi este în mare parte dirijată de forţele ruse şi întrucât PL nu este, nu a fost şi nici nu va fi vreodată dirijat de Rusia, ei au făcut tot posibilul pentru ca să ne excludă de la guvernare”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Cu referire la grupul trădătorilor, Mihai Ghimpu a punctat că acest grup este condus din umbră de V. Filat. “Sunt speculaţii toate acele informaţii conform cărora PL a dorit să treacă în opoziţie. În realitate, Biroul Politic al Partidului, din care făcea parte şi Hadârcă şi Bodrug, a decis şi i-a propus lui V. Filat demisia de onoare, iar Consiliul Republican, odată ce Filat nu s-a conformat practicii europene, a adoptat hotărârea să nu susţină canditatura lui V. Filat, întrucât revenirea lui în funcţie ar fi însemnat compromiterea definitivă a AIE, ceea ce înseamnă compromiterea cursului european. Nesusţinerea lui V. Filat la funcţia de Prim-ministru nu însemna trecerea în opoziţie, ci votarea altui candidat la această funcţie. Aşadar, excluderea PL de la guvernăre se datorează nu conducerii PL, ci lui V. Filat şi trădătorilor «reformatori», căci dacă cei 7 nu făceau jocul lui V. Filat, el nu putea izola PL-ul din actul guvernării. Cu minciuna poţi obţine câştiguri pe termen scurt, noi nu vom permite ca aceşti trădători să compromită Partidul. Să ştiti, preşedintele lui Hadârcă, Bodrug ş.a. este V. Filat. Ei nu reprezintă Partidul Liberal, ci PLDM şi dacă vor să facă reforme, nu au decât să le facă acolo, căci aici nu au ce reforma”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Liberalilor şi-a exprimat nedumerirea faţă de gestul PD de a semna alături de grupul Hadârcă, care se autointitulează preşedinte de Fracţiune, deşi ei cunosc ilegalitatea acţiunii în cauză. “Vreau să întreb public: De ce PD a pus semnătura alături de Hadârcă, care se autointitulează preşedinte al Fracţiunii PL? De când o aşa-zisă «fracţiune» din 7 indivizi decide în locul întregului partid să participe sau nu la formarea majorităţii parlamentare? Un copil poate avea un tată vitreg, dar un partid politic nu poate avea o conducere vitregă, aşa cum doresc trădătorii. Conform legislaţiei, partidele politice sunt concurenţii electorali, dar nu fracţiunile. De aceea, majoritatea parlamentară este constituită de către partide, abia după constituirea majorităţii apar fracţiunile, care reprezintă partidele în Parlament, iar hotărârile se adoptă de către partid, dar nu de către fracţiune”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele Liberalilor a reiterat că Fracţiunea PL va vota în Parlament toate legile care vor promova reformele în republică şi vor apropia republica de standardele europene. “Fracţiunea PL va vota tot ceea ce ţine de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, mărirea salariilor şi a pensiilor, îmbunătăţirea conditiilor de viaţă pentru copii şi tineret, ca să fie bine hrăniti, îmbrăcaţi şi educaţi. Tot ceea ce va fi bun şi va fi promovat de actuala Coaliţie Fracţiunea PL va susţine, însă nu va tolera corupţia, hoţia, contrabanda etc., adică nu va înceta lupta împotriva celor care fură statul şi cetăţenii”, a ţinut să menţioneze Mihai Ghimpu.

La sfârşitul conferinţei de presă, Preşedintele Mihai Ghimpu a mai spus: “Partidul Liberal luptă în continuare pentru cauza oamenilor, acesta este un partid care militează pentru libertate, dreptate şi bunăstare”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Prima săptămână de stabilitate politică a anului 2013 Comunicat de presă al Partidului Liberal