Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Filialele PL Cahul, Bălţi, Călăraşi şi Făleşti — au preşedinte

|versiune pentru tipar||
PL / 17 iunie 2013
Partidul Liberal

Ieri, 16 iunie 2013, au fost convocate Conferinţele Extraordinare la Cahul, Făleşti, Călăraşi şi Bălţi.

Şedinţele Conferinţelor Extraordinare au avut loc în conformitate cu hotărârea Consiliului Republican din 13 aprilie 2013 şi au avut menirea să dea functionalitate filialelor fiindcă foştii preşedinţi au încălcat grav statutul şi au fost eliberaţi din funcţie. Pe ordinea de zi a conferinţelor au figurat: alegerea preşedintelui de filială, alegerea vicepreşedinţilor, alegerea secretarului coordonator, alegerea Birourilor Permanente ale Filialelor în cauză, alegerea Consiliilor Teritoriale şi alegerea membrilor Comisiei de Etică şi Disciplină şi a Comisiei de cenzori.

Filiala Cahul

La Conferinţa Extraordinară a Filialei PL Cahul au participat Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Veronica Herţa, vicepreşedinte PL şi Vasile Urâtu, responsabil de filiala PL Cahul.

Preşedintele Partidului, Mihai Ghimpu, le-a prezentat delegaţilor Conferinţei o analiză detaliată a situaţiei sociale şi politice din republică, motivele scindării Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal şi încercările “reformatorilor” lui Filat de a scinda şi partidul. Cu toate că, iniţial, erau câteva persoane de partea ex-preşedintelui de filială care a trecut cu trădătorii, după ce au fost informaţi şi au aflat că partidul nu este scindat ca şi Fracţiunea, că au trecut de partea grupului lui Filat condus de Hadârcă, dar de fapt, condus de Oleg Bodrug,doar câţiva preşedinţi de filiale şi nu filialele. La ziua de azi, nici într-o filială nu a avut loc Conferinţa care este în drept să decidă, conform statutului, părăsirea partidului sau convocarea Congresului, există doar o hotărâre a Consiliului filialei Nisporeni, dar ea este nestatutară. Astfel, în sală au rămas şi cei care iniţial au fost amăgiţi de trădători şi au confirmat şi ei, repetat, că nu au de gând sa părăsească partidul şi au încredere în conducerea acestuia. Doar 1 membru a părăsit sala, ceea ce înseamnă că susţine trădarea grupului lui Filat, condus de Hadârcă-Bodrug, foarte fericit că trădarea i-a adus funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, ce-i drept că doar pentru câteva luni.

La funcţia de preşedinte al Filialei Teritoriale Cahul au fost înaintate 2 candidaturi: Petru Botezatu şi Vlad Căşuneanu, care şi-a retras candidatura în favoarea d-lui Botezatu.

În final, delegaţii Conferinţei Filialei Teritoriale Cahul au ales cu 49 de voturi din 81:

Mihai Ghimpu a adus mulţumiri celor prezenţi pentru încrederea acordată conducerii partidului şi pentru faptul că, devenind membri ai PL, au urmărit nu funcţii, ci schimbarea până la capăt, adică muncă şi luptă pentru binele oamenilor, pentru integrarea europeană, pentru libertatea şi unitatea neamului. Preşedintele a menţionat că: “Funcţiile sunt bune şi merită să le ocupăm, dar ele au un singur rol, de a munci pentru oameni, dar nu pentru a ne acomoda în scaunul care este încredinţat de partid”.

Pentru Botezatu, Preşedintele nou ales, le-a mulţumit colegilor pentru susţinere şi i-a asigurat că “vom avea o bună colaborare care va eficientiza munca depusă de membrii filialei şi vă asigur că nu vor fi trădaţi cei care mi-au acordat încrederea lor pentru a ocupa această funcţie”.

Filiala Bălţi

Conferinţa, la care au fost prezenţi Mihai Moldovanu, Vicepreşedintele PL, Gheorghe Brega, Deputat şi Vasile Chitoroagă, Secretar general-adjunct, a ales doar preşedintele filialei şi Consiliul teritorial. În calitate de preşedinte, delegaţii l-au ales pe Iurie Cuculescu. Conferinţa a hotărât că vicepreşedinţii, secretarul coordonator şi Biroul Permanent vor fi aleşi prin hotărârea Consiliului.

Filiala Făleşti

La Conferinţă la fel au participat Mihai Moldovanu, vicepreşedinte PL, Gheorghe Brega, Deputat şi Vasile Chitoroagă, Secretar general-adjunct.

În cadrul Conferinţelor Filialelor Făleşti şi Bălţi, Mihai Moldovanu a menţionat motivele pentru care “reformatorii” lui Filat au decis să trădeze partidul, cauza şi neamul. Totodată, Vicepreşedintele PL a accentuat că eforturile trădătorilor de a scinda şi a distruge partidul sunt zadarnice întrucât sunt zeci de mii de oameni care împărtăşesc aceleaşi idealuri şi valori, luptă pentru schimbarea până la capăt şi nu tolerează trădarea, mai ales în rândurile Partidului Liberal.

Deputatul Gheorghe Brega a vorbit despre unitatea si politica partidului. “Partidul nostru este unicul partid care cu adevărat se gândeşte la oameni şi promovează cursul European, partid care nu agrează corupţia, contrabanda şi hoţia”.

Vasile Chitoroagă, Secretar general-adjunct al partidului, fiind prezent la ambele Conferinţe, a vorbit despre legalitatea hotărârilor Consiliului Republican, conform cărora au fost eliberaţi din funcţie şi excluşi din partid cei care au încălcat statutul.

Prin voturile delegaţilor prezenţi, Conferinţa Filialei Teritoriale PL Făleşti a hotărât:

Totodată, Conferinţa a ales şi a votat Consiliul Teritorial, Biroul Permanent al Filialei şi Comisiile.

Preşedintele ales, dl. Dumitru Spânu, a multumit celor prezenţi pentru încrederea acordată şi a accentuat că: “Mihai Ghimpu şi Anatol Şalaru au fost cei care au luptat cu adevărat, împreună cu noi, cei mai în vârsta, pentru limbă, alfabet, pentru tricolor, pentru independenţa şi libertatea noastră şi nu în ultimul pentru integrarea europeană, ceea ce înseamnă distanţarea de cei care ne-au ocupat. De aceea Filiala Făleşti va susţine în continuare conducerea partidului, iar lupta noastră pentru dreptate şi libertate va fi mai uşoară fără trădători, fără cei care se gândesc doar la «scaunul» lor, adică la funcţii şi la avere”.

Fialiala Călăraşi

La Conferinţă au fost prezenţi, din partea conducerii PL, Veaceslav Untilă, vicepreşedinte PL şi Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament.

Valeriu Munteanu a punctat motivele trădării, scopurile reale ale “reformatorilor” lui Filat şi efectul acţiunilor ruşinoase ale trădătorilor. De asemenea, Preşedintele Fracţiunii Parlamentare PL a mai menţionat că “reformatorii” lui Filat au avut din start scopul bine stabilit de a distruge Partidul Liberal, dar au încercat să ascundă aceasta prin atacul asupra Preşedintelui Partidului, Mihai Ghimpu şi a prim-vicepreşedintelui Dorin Chirtoacă. Dar nu le-a reuşit şi nici nu vor reuşi întrucât membrii filialelor au rămas fideli conducerii partidului şi nu foştilor preşedinţi trădători.

Vicepreşedintele PL, Veaceslav Untilă, a accentuat importanţa menţinerii unităţii partidului şi a declarat că acum Partidul Liberal a devenit mai puternic, mai activ şi mai consolidat.

Delegaţii Conferinţei Filialei Teritoriale Călăraşi, cu 94 de voturi din 95 posibile, au ales:

Ca şi în cazul celorlalte filiale a fost ales Consiliul Teritorial, Biroul Permanent şi Comisiile.

Preşedintele Petru Cosoi a mulţumit colegilor pentru încrederea acordată şi a promis că filiala Călăraşi va fi şi mai puternică şi că el, în calitate de preşedinte, nu va proceda ca precedesorii săi.

La Conferinţele sus-menţionate au încercat să participe şi ex-preşedinţii acestor filiale cu alţi trădători cu intenţia de a zădărnici desfăşurarea şedinţelor, dar tentativele lor au eşuat. Membrii filialelor au dat dovada de demnitate, de responsabilitate şi de ataşament faţă de valorile Partidului Liberal.

Convocarea Conferinţelor Extraordinare ieri, 16 iunie, la Cahul, Bălţi, Călăraşi şi Făleşti şi alegerea altor preşedinţi de filiale au reconfirmat legalitatea hotărârii Consiliului Republican PL din 13 aprilie 2013, prin care au fost eliberaţi din funcţie şi excluşi din rândurile membrilor de partid unii preşedinţi de filiale. Participarea delegaţilor/membrilor la Conferinţe şi alegerea altor preşedinţi în aceste filiale demonstrează că membrii partidului, chiar dacă au fost invitaţi în partid de ex-preşedinţi, au venit nu pentru ei, dar pentru ideile promovate de Partid şi susţin politica promovată de Preşedintele Partidului.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Seminar de instruire pentru Primarii şi Consilierii PL din filialele Teritoriale Veaceslav Untilă: Înlăturarea liberalilor de la guvernare