Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Discursul Doamnei Ana Guţu în timpul dezbaterii privind “Corupţia: o ameninţare a statului de drept”, 26 iunie, APCE, Consiliul Europei, Strasbourg, Franţa

|versiune pentru tipar||
PL / 25 iunie 2013
Partidul Liberal

Distinşi colegi,

Subiectul raportului prezentat de către colega noastră Doamna Mailis Reps este de o actualitate perpetuă, în 1405, teologul Jean de Charleir de Gerson scria o petiţie regelui Charles al VI-lea, unde din numele teologilor Sorbonei, făcea apel către rege de a atrage atenţia asupra corupţiei şi abuzurilor care făceau ravagii la curte. Iată-ne la începutul secolului 21, noi dezbatem subiectul corupţiei, fenomen care este de o nocivitate distrugătoare în societăţile moderne.

Raportul este foarte complex, autorul porneşte de la definiţia conceptului corupţiei, constatând corect că acesta este “abuzul de o poziţie publică în interes privat”. În spatele acestei definiţii, autoarea raportului întrevede o paletă întreagă de probleme, legate de corupţie, probleme ce se regăsesc pe toate segmentele societăţii: începând cu ofiţerii de poliţie, continuând cu funcţionarii publici, instituţiile educaţionale sau medicale, şi anume aici corupţia devine un adevărat flagel pentru cetăţenii noştri. Statul de drept este serios ameninţat, dacă legile nu sunt scrise pentru toţi. O bună funcţionare a statului de drept impune o legislaţie adecvată, un angajament ferm al autorităţilor de a combate corupţia în toate manifestările sale posibile. Astăzi, corupţia este o adevărată ameninţare pentru democraţie, noi observăm cât de periculoasă este aceasta în cazul ţărilor sărace, ţărilor care au probleme cu independenţa justiţiei, ţări care trec de la post-totalitarism la democraţie. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul ţărilor din fosta URSS, unde fenomenul corupţiei afectează bunăstarea populaţiei, cât şi buna funcţionare a instituţiilor democratice. Adesea corupţia devine o alegere deliberată în unele familii, în care părinţii, de exemplu, sunt contra măsurilor luate de autorităţi pentru a nu permite fraudarea examenelor. Educaţia rămâne a fi pilonul de bază în făurirea unei societăţi bazate pe integritate, o integritate personală, care va duce spre o integritate profesională şi, desigur, spre o integritate politică, care trebuie să atingă o performanţă mai bună.

Proiectul de rezoluţie şi de recomandare sunt mai mult decât un program de acţiuni pentru ţările membre ale Consiliului Europei, care trebuie să -şi solidarizeze eforturile lor pentru a combate corupţia. În acest sens e nevoie imperios de îmbunătăţit legislaţiile naţionale, pentru a da combate atât corupţia activă, cât şi cea pasivă, pentru a deosebi tranşant corupţia de alte infracţiuni. Este necesar ca legislaţiile naţionale să asigure în mod obligator principiul transparenţei, în special în ceea ce ţine de activităţile bancare şi financiare.

Voi vota pentru rezoluţia şi recomandarea acestui raport, iar noi, membrii APCE, trebuie să supraveghem ca aceste documente să aibă parte de o continuitate sigură în ţările membre ale CoE.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: reformapl.md

La Mulţi ANI, D-ră Alina Ceban! Preşedintele Mihai Ghimpu se adresează colegilor de partid