Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Preşedintele Mihai Ghimpu se adresează colegilor de partid

|versiune pentru tipar||
PL / 25 iunie 2013
Partidul Liberal

Stimaţi colegi,

Din păcate, nu este posibil să fiu prezent, în acelaşi timp, la toate filialele pentru a participa la Conferinţele şi întâlnirile care se desfăşoară în cadrul organizaţiilor teritoriale cu prezenţa vicepreşedinţilor sau a deputaţilor PL, dar neapărat voi avea întrevederi cu fiecare filială în parte.

Până atunci, vreau să Vă mulţumesc pentru încrederea pe care o aveţi în conducerea Partidului şi în mine personal, ca Preşedinte de partid, şi să Vă asigur că nici eu şi nici Partidul nu am abdicat nici cu o litera de la programul adoptat de către Congres, cu excepţia trădătorilor neamului, cei care au fost aruncaţi de Kremlin, ca desant pentru a distruge partidul, care putem spune cu certitudine că astăzi reprezintă mişcarea de eliberare naţională. De fapt, ei nu au tradat, fiindcă trădare se consideră atunci când lupţi pentru crucea neamului tău, pledezi toată viaţa pentru ceva sfânt, fie cauza naţională, fie valori, cum ar fi valorile noaste liberale sau, pur şi simplu, pentru binele oamenilor, odată ce ai acceptat să fii deputat pe listele unui partid. Ei, grupul Filat condus de I. Hadarca, dar de fapt, de cardinalul O. Bodrug, nu au Ţară, nu au valori pentru care multă lume s-a jertfit, nu au simpla ruşine, cum se spune în popor, nu au nimic decât ordinul străinului sau interesul meschin, care este la fel cu instinctul animalelor: doar de a bea şi a mânca. Dar, Dumnezeu cu dânşii! O vorba populară spune că tot ce se face, se face spre bine. Aşa este şi în cazul trecerii lor de partea lui Filat, vorba ceea, acolo le este locul fiindcă sunt din acelaşi aluat.

Partidul Liberal, datorită plecării lor în tabara Filat, astăzi, este mai unitar şi mai puternic ca niciodată. “Ploaia”, cum se spune, a spălat ceea ce nu trebuia să admitem noi să se adune în “curte”.

Stimaţi colegi, cine crede că V. Filat şi PLDM condus de el poartă aceeaşi cruce ca şi PL, greşeşte amarnic. Filat este departe de cauza oamenilor, nemaivorbind de cea naţională. Iată de ce pe ei îi aşteaptă aceeaşi soartă pe care au avut-o cei din Partidul Democrat Agrar, care în 1994 au obtinut 56 de mandate, dar peste patru ani, în 1998, nu au trecut nici pragul de 4 procente. V. Filat, prin minciună şi dezinformarea alegătorilor şi cu numele unor personalităţi, în campania electorală din 2010 a reuşit să convingă un important segment de dreapta că reprezintă şi apără cauza naţională, venind în Parlament cu 32 de mandate. Înşelăciunea a ieşit la iveală pe parcursul anilor care au trecut, de aceea, cei mai de vaza membri au părăsit partidul, personalităţile nu-l mai susţin, iar votanţii lui Filat şi-au dat seama cu stupoare că, de fapt, au votat mârţoaga Kremlinului.

Stimaţi colegi,

În mod special, vreau sa Vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi conştienţi de responsabilitatea istorică care îi revine Partidului Liberal, fixată în Rezoluţia Consiliului Republican din 26 mai 2013, “Сu privire la misiunea istorică a Partidului Liberal” — “Partidul Liberal reprezintă la ora actuală, într-o formă politică superior organizată, suma idealurilor noastre naţionale, după ce forţele imperiale, oştile dorinţei de libertate a românilor din Republica Moldova, au reuşit să distrugă Frontul Popular şi PFD. Partidul Liberal exprimă astăzi opţiunea politică a sute de mii de cetăţeni care împărtăşesc cauza naţională. (…) Obiectivul grupului pretins reformator este de fapt cu totul altul: preluarea filialelor, organizarea unui Congres Extraordinar şi instalarea în fruntea Partidului Liberal a unei alte conduceri şi nicidecum Dorin Chirtoaca în calitate de preşedinte. Numai în aceste condiţii, Filat, adică Moscova, ar putea să-şi realizeze scopul — de a distruge din nou principala forţă politică naţională”.

La momentul actual NICIO filială PL din teritoriu nu a aderat la grupul trădătorilor, fapt confirmat prin prezenţa preşedinţilor de Filiale la şedinţele Consiliului Republican din 13 aprilie şi 26 mai 2013. Ba mai mult, din cele nouă filiale teritoriale, preşedinţii cărora au trecut de partea grupului Filat (accentuez că doar ei, nu şi filialele pe care le conduceau), în 5 filiale teritoriale deja au avut loc Conferinţele Extraordinare în cadrul carora a fost aleasa o altă conducere, care activează în conformitate cu prevederile statului partidului. Au mai rămas încă patru filiale teritoriale care urmeaza să convoace Conferinţa, deşi am certitudinea că şi în aceste filiale rezultatul va fi acelaşi — va fi ales un alt preşedinte şi filialele îşi vor continua activitatea în mod firesc. În cazul în care vor lua o altă decizie, pentru partidul nostru nu este o problemă să constituim o altă filială, chiar cu oameni noi, fiindcă este foarte multă lume care doreşte să activeze împreună cu noi pentru cauza naţională. La momentul actual există o singură hotărâre a Consiliului Teritorial PL Nisporeni pentru convocarea Congresului Partidului, dar această hotărâre nu are nicio putere, întrucât acest drept, conform prevederilor statutului, îi revine Conferinţei Teritoriale, şi nu Consiliului.

A trece azi de partea desantului Kremlinului, de partea aşa-zişilor “liberali reformatori” — care au o singura misiune: de a distruge Partidul, pentru ca nu place politica adevărului celor care ne-au ocupat — înseamnă a contribui, conştient sau inconştient, la distrugerea partidului care lupta pentru libertatea şi unitatea neamului nostru, pentru dreptatea şi adevărul nostru istoric, pentru viitorul nostru european, pentu bunăstarea copiilor, părinţilor, buneilor şi străbuneilor noştri, care de mai mult de 200 de ani sunt umiliţi şi trăiesc printre străini, în totală sărăcie spirituală şi materială.

Vă mulţumesc, stimaţi colegi, pentru încredere şi pentru că nu vă lasaţi atraşi în capcana celor care au comanda de a distruge Partidul Liberal. Partidul Liberal a fost construit prin munca noastră, şi nu a desantului Kremlinului, iata de ce misiunea noastră, a liberalilor, este continuarea luptei pentru cauza naţională si europeană, pentru oameni, împotriva corupţiei, a contrabandei, a furtului banului public — tot ceea ce nu are nimic comun cu valorile liberale şi cu libertatea neamului românesc. Doar astfel vom realiza integrarea Republicii Moldova în UE şi visul nostru naţional de secole — de a trăi şi a ne bucura de libertatea şi unitatea noastră în marea familie europeană. Totodată, ţin să-i felicit, în numele Partidului Liberal şi din partea mea, în calitate de Preşedinte al Partidului, pe cei care au fost aleşi în calitate de Preşedinţi ai Filialelor Teritoriale în locul celor care au fost eliberaţi din funcţie pentru încălcarea gravă a statutului, pe vicepreşedinţi, secretari coordonatori şi desigur, pe cei care au fost aleşi în calitate de membri ai Consiliului Teritorial şi ai Biroului Permanent.

Stimaţi colegi, Vă rog să nu uitaţi că funcţia este dată pentru a munci cu mult efort şi suflet pentru realizarea programului asumat, nu pentru a profita de ea, aşa cum au făcut foştii noştri “colegi”.

Vă doresc tuturor succes şi Vă mulţumesc pentru că sunteti alături în lupta pentru cauza naţională, pentru Libertatea şi Dreptatea noastra.

Preşedintele Partidului Liberal,
Mihai Ghimpu

Sursa: www.pl.md

Discursul Doamnei Ana Guţu în timpul dezbaterii privind “Corupţia: o ameninţare a statului de drept”, 26 iunie, APCE, Consiliul Europei, Strasbourg, Franţa Impozitul Coaliţiei pe lumânări şi prescuri