Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii din Paris au comemorat ocupaţia din 28 iunie 1940

|versiune pentru tipar||
PL / 1 iulie 2013
Partidul Liberal

Vineri, 28 iunie 2010, liberalii din Paris au comemorat 73 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa de către trupele sovietice, manifestând în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Paris.

Manifestarea a început cu un minut de reculegere în amintirea victimelor ocupaţiei sovietice.

Domnul dr. Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, preşedintele asociaţiei “La Maison Roumaine”, i-a felicitat pe cei prezenţi pentru perseverenţă şi a spus că ocuparea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord a fost doar începutul martirului întregului neam românesc. “Ceea ce au făcut ocupanţii în Basarabia a prevestit ceea ce au făcut în toată România după 1944 — au deportat şi omorât intelectualitatea, ofiţerii, gospodarii, oamenii de stat. Tot timpul ocupantul a vrut să zdrobească coloana vertebrală a neamului românesc, ca să devenim un popor tabula rasa, şi nu este de mirare că nici în ziua de astăzi nu ne-am revenit. De aceea niciodată nu trebuie să uităm lecţiile trecutului”.

Vasile Calmaţui, preşedintele Clubului Liberal Paris, a accentuat: “Astăzi Rusia face totul pentru a ne îndepărta de la integrarea europeană, şi pentru aceasta utilizează toate instrumentele pe care le posedă- provocaţii la Nistru, tulburări în Bugeac, dar şi armata sa de elită — cozile noastre de topor. Niciodată n-am dus lipsă de cozi de topor, nici în anul de pomină 1940, nici în ziua de astăzi”.

Alexandru Leviţchi, vice-preşedintele Clubului Liberal Paris a menţionat “Noi, cei care suntem în diasporă, ne revine o sarcină grea — să trezim compatrioţii rămăşi acasă, să le dăm exemplu că se poate şi că nimic nu este uitat”.

În timpul mitingului s-a spus că multe din ororile prin au trecut basarabenii începînd cu 28 iunie 1940 au fost documentate în cartea lui Paul Goma “Săptămîna roşie” şi s-a menţionat că chiar în ziua de 28 iunie 2013, scriitorul Paul Goma a obţinut, la Paris, paşaportul Republicii Moldova. Participanţii la miting au mai discutat despre ultimele evenimente din Republica Moldova.

Mitingul a fost organizat de Clubul Liberal Paris şi autorizat de către autorităţile franceze.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Teritorială PL Buiucani s-a convocat în Conferinţă Extraordinară Veaceslav Untilă: Un pas înapoi în reglementarea conflictului transnistrean