Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

CRPL a convocat duminică, 21 iulie 2013 la Costeşti, Ialoveni, o întrunire generală a reprezentanţilor filialelor teritoriale, a primarilor, consilierilor raionali, orăşeneşti şi municipali

|versiune pentru tipar||
PL / 22 iulie 2013 | 
Partidul Liberal

Duminică, 21 iulie 2013, a a vut loc Adunarea Generală a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal. La întrunire au participat membrii Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, liderii a peste 20 de organizaţii teritoriale PL, primari şi consilierii raionali PL şi reprezentanţii altor autorităţi locale, membrii PL în număr total de 250 persoane, din 30 de filiale teritoriale a Partidului Liberal.

Reformatorii s-au adunat să discute despre perspectiva politică a Consiliului de Reformare în condiţiile când conducerea Partidului Liberal manifestă totală reticenţă faţă de revendicările legate de reformarea şi modernizarea partidului, recurgând la acte de voluntarism cras atât faţă de iniţiativa reformatorilor, cât şi faţă de organizaţiile teritoriale care susţin ideea modernizării partidului.

În urma a două ore de discuţii şi dezbateri, toţi cei prezenţi au convenit asupra faptului că din cauza poziţiei neconstructive şi subversive a Preşedintelui partidului, toate posibilităţile de a negocia şi a ajunge la soluţii ameabile au fost epuizate.

Prin urmare, a fost unanim adoptată decizia de constituire unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta, având la bază doctrina liberală şi viziunile proeuropene şi proromâneşti, drept soluţie optimă pentru situaţia creată.

“În tot acest timp am căutat soluţii pentru situaţia creată în PL. Am lăsat porţile deschise ca să mergem pe varianta anunţată la 12 aprilie. Acum, in imposibilitatea acestui lucru, nu ne rămiine decit să ne organizăm ca o formatiune distinctă, ca să realizăm schimbarea promisă alegătorilor în campaniile electorale.” a declarat Ion Hadîrcă, preşedintele fracţunii PL în Parlament.

În acest sens, toţi participanţii la adunare au semnat o Declaraţie în care a fost constatată imposibilitatea realizării obiectivului propus în aprilie — convocarea Congresului extraordinar PL, din cauza Preşedintelui partidului care a purces la recrearea organizaţiilor teritoriale ale PL, substituind abuziv conducerea acestora şi excluzând antistatutar toţi susţinătorii mişcării de reformare din partid.

“Conducerea acestui partid nu ne mai reprezintă. Nu putem lăsa totul de izbeliste şi trebuie sa mergem inainte. Grupul reformatorilor din Soroca sunt oameni care au o experienta politica foarte mare şi noi am decis sa nu pierdem timpul si sa formam un nou partid. Grupul reformator trebuie sa construiască un partid european, cu adevărat bazat pe principii liberale şi democratice.” a fost de părere Ana Bejan, fost Prefect al judeţului Soroca.

“Această reformă în PL cred că înseamnă o reformare a întregii clase politice moldovenesti. Dacă domnul Ghimpu ţine la ştampilă mai mult decît la oameni, atunci sa ramînă cu ea. Noi mergem inainte, să realizăm schimbarea promisă alegatorilor în toate campaniile electorale. Trebuie sa construim un partid liberal european, care sa reprezinte interesele celor cu viziuni europene, democratice şi proromâneşti.” a declarat Petru Gandrabur, primarul satului Ţiganca, raionul Cantemir.

“Trebuie sa decrispăm faţa liberalismului moldovenesc.Soluţia cea mai bună ar fi desprinderea de gaşca lui Ghimpu, construirea unui partid liberal autentic, cu o bază politică şi umană serioasă care să aibă capacitatea şi dorinţa de a realiza promisiunile electorale şi aspiraţiile simpatizanţilor.” a adăugat deputatul PL Valeriu Saharneanu.

Întrunirea s-a finalizat cu semnarea Declaraţiei care va consitui documentul de bază pentru demararea acţiunilor necesare pentru a înregistra noua formaţiune politică liberală.

Declaraţia Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, liderilor organizaţiilor teritoriale, primarilor, consilierilor PL şi reprezentanţilor autorităţilor locale

Timp de mai bine de trei luni de zile pe scena politică a Republicii Moldova activează Consiliul de Reformare, curent politic distinct în cadrul Partidului Liberal, apărut în condiţiile de forţă majoră generate de o criză politică şi instituţională profundă.

Procesele politice derulate în ultima perioadă au demonstrat justeţea pasului făcut de Consiliul de Reformare. Republica Moldova a putut să iasă din criza politică, să fie formată o nouă coaliţie de guvernare pro-europeană şi să fie instalată stabilitatea politică vital necesară pentru RM pe calea de integrare în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, ideea modernizării şi democratizării PL a fost respinsă întro formă categorică şi agresivă de către liderul partidului, Mihai Ghimpu, şi, fapt deosebit de regretabil, de pretendentul la poziţia de lider al partidului reformat, Dorin Chirtoacă.

Actualii lideri ai PL, prin refuzul lor categoric de a moderniza şi democratiza Partidul Liberal, au demonstat lipsă de capacităţi de comunicare pe interiorul partidului, intoleranţă crasă faţă de pluralismul de opinii şi au oprit de o manieră abruptă orice posibilitate de reconciliere în cadrul PL a reformatorilor şi conservatorilor.

Susţinătorii şi votanţii Partidului Liberal, care îmbrăţişează ideile doctrinei liberale de dreapta, cei care pledează pentru integrarea ireversibilă a RM în spaţiul valoric european cu sprijinul şi susţinerea absolută a României, ţară membru a UE, nu pot rămâne descumpăniţi din cauza liderilor actuali ai PL, care au abandonat în esenţă discursul pro-european şi s-au retras în opoziţie, alături de extrema comunistă.

Consiliul de Reformare a Partidului Liberal, începând cu 12 aprilie 2013 a desfăşurat reuniuni teritoriale şi a acumulat numărul necesar, conform prevederilor statutare, de procese verbale a reuniunilor consiliilor teritoriale PL în vederea întrunirii unui Congres extraordinar, pentru alegerea unui nou preşedinte de partid. S-a constatat că majoritatea absolută a membrilor şi simpatizanţilor PL susţin ideea de reformare şi modernizare.

Totodată, menţionăm că organizaţiile teritoriale care au susţinut Declaraţia CRPL, au fost în mod abuziv desfiinţate şi substituite de actualii lideri ai PL, pentru a pereclita procesul de colectare a proceselor verbale.

În aceste condiţii majoritatea aderenţilor la Declaraţia CRPL au sugerat abandonarea ideii convocării congresului extraordinar al PL, care va fi zădărnicită din start din cauza apariţiei unei duble evidenţe antistatutare a membrilor şi organelor PL.

În acest sens, noi, reprezentanţii CRPL, liderii organizaţiilor teritoriale, primarii, consilierii PL şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, reuniţi la 21 iulie 2013 în cadrul Adunării Generale a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal,

DECLARĂM URMĂTOARELE

Apreciind ieşirea din criza politică graţie pasului întreprins de cei 7 deputaţi ai fracţiunii PL, membri ai CRPL, prin votarea guvernului pro-european la 30 mai 2013 şi rămânerea PL la guvernare,

Exprimând sincera convingere în succesul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, în cadrul căruia RM va parafa Acordul de Asociere cu UE, ce include şi Acordul cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător,

Ţinând cont de opţiunile membrilor PL din teritoriu de a adera la Declaraţia şi Manifestul CRPL, fapt exprimat prin procesele verbale ale reuniunilor Consiliilor teritoriale ale Partidului Liberal (17 organizaţii),

Luând în considerare refuzul categroic al lui Dorin Chirtoacă de a da curs solicitării membrilor şi simpatizanţilor PL de a candida la preşedinţia PL în cadrul congresului extraordinar al PL,

Regretând evoluţiile curente din cadrul PL, prin care actuala conducere a partidului a purces la recrearea organizaţiilor teritoriale ale PL, substituind abuziv conducerea acestora şi excluzând antistatutar fruntaşii PL din partid,

Constatând lipsa evidenţei (voită în mod expres de liderul PL) a tutror membrilor PL, a membrilor organelor de partid — Consiliul Republican, Biroul permanent, Consilii teritoriale, fapt care pune în dificultate organizarea unui Congres extraordinar al PL conform prevederilor statutatre

Considerăm necesară constituirea unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta, având la bază doctrina liberală, ca soluţie optimă pentru situaţia creată.

În acest scop:

Demarăm întreprinderea acţiunilor necesare pentru a înregistra noua formaţiune politică cu doctrină liberală de dreapta.

Comitetul de organizare, instituit în cadrul şedinţei din 21 iulie 2013 va administra procesul organizatoric până la convocarea Congresului de constituire a noii formaţiuni politice în toamna acestui an.

Sursa: reformapl.md

Primarii Liberali din republică — alături de Preşedintele PL, Mihai Ghimpu Mihai Moldovanu: Ce se întîmplă cînd sapi groapa altuia