Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia primarilor din raionul Ungheni, reprezentanţi ai Partidului Liberal, cu privire la acţiunile de răfuială politcă a lui A. Arhire şi a trădătorilor

|versiune pentru tipar||
PL / 5 august 2013
Partidul Liberal

Prin adresarea în cauză, dorim să atenţionăm publicul şi organele mass-media asupra acţiunilor de răfuială politică şi şantaj în adresa unor comunităţi din raionul Ungheni, făcute cu multă obrăznicie de unii reprezentanţi ai guvernării actuale — aşa-zişii reformatori (trădători).

În Legea bugetului de stat pe anul 2013, nr. 249 din 02.11. 2012, anexa nr. 6, celor patru comune din raionul Ungheni, în care primari sunt reprezentanţi ai Partidului Liberal, le-au fost alocate respectiv: Hârceştiului, pentru reconstrucţia sistemului de apă în satul Drujba — 300 000 lei, satului Corneşti, pentru sistemul de canalizare — 150 000 lei, la Costuleni, pentru reparaţia căminului cultural — 300 000 lei, pentru Sineşti — la repararea drumurilor — 220 000 lei.

Este cunoscut faptul că în luna aprilie curent, din Partidul Liberal s-a desprins un grup de trădători, printre care s-a regăsit şi A. Arhire, fost preşedinte al Filialei Teritoriale PL Ungheni. Imediat după aceea, personajul în cauză, alături de coaliţii săi, dorind să ne atragă de partea sa, a început să ne ameninţe că, în caz de neascultare, vom suporta anumite consecinţe, printre care, bineînţeles, excluderea primăriilor noastre din lista beneficiarilor de resurse băneşti de la bugetul central.

La rectificarea din 23 mai, nr. 120, a Legii bugetului pe 2013, alocările cu pricina erau încă intacte. Între timp, s-a schimbat guvernarea. A. Arhire şi ortacii săi, rămânând la putere, sau pomenit cu cuţitul în mână. Din start l-au utilizat pentru şantaj. Cu o săptămână până la ultima rectificare de buget, din 12 iulie, Ministrul Mediului, Gh. Şalaru, l-a sunat pe primarul de Hârceşti, întrebându-l dacă si-a apreciat atitudinea faţă de “reformatori”. Primind răspuns negativ, demnitarul la ameninţat că va trebui să suporte urmări neplăcute. Tot aşa s-a procedat şi cu ceilalţi. Văzând că au eşuat, pseudoreformatorii au trecut la acţiune.

Astfel, pe 12 iulie, Parlamentul a efectuat o nouă modificare la buget (Legea nr. 173 din 12 iulie 2013) şi, după cum era de aşteptat, am constatat că alocările prevăzute în Legea iniţială pentru primăriile noastre, exceptând comuna Sineşti, au fost tăiate, fapt ce a făcut din planurile locuitorilor din Costuleni, Corneşti şi Hărceşt doar nişte vise frumoase.

Dar asta nu a fost deajuns. Revoltător e că, în rezultatul aşa-zisei redistrbuiri, din cei 970 000 lei preconizaţi pentru satele în cauză, 290 000 lei, adică 30%, au plecat cu totul din raionul Ungheni, fapt ce denotă multă obrăznicie şi elementară lipsă de recunoştinţă din partea lui A. Arhire faţă de alegătorii acestor comunităţi, care au crezut sincer în el, atunci când l-au mandatat în Parlament să le apere interesele.

Atenţionăm şi asupra faptului că aceleaşi metode de şantaj, hărţuire şi intimidare sunt folosite de autoproclamaţii “reformatori” în privinţa şefilor serviciilor desconcentrate, care nu au acceptat să se prostitueze politic. Aceştia sunt presaţi să demisioneze benevol, în caz contrar sunt ameninţaţi că: “li se vor găsi destule motive pentru a fi concediaţi”.

Cunoscând apucăturile de mari mahări parlamentari a indivizilor cu pricina, nu va fi de mirare dacă în viitorul apropiat, în acelaşi scop de răfuială politică, pe urmele primăriilor liberale vor fi asmuţate organele de revizie şi control. Situaţia este similară şi în privinţa proiectelor generate de aceste comunităţi, pe care trădătorii au făcut totul să le stopeze din start.

În ceea ce priveşte acţiunile lui A. Arhire, le considerăm răzbunătoare, nedemne, josnice. E o dovadă în plus că el şi gaşcă sa de proscrişi îşi merită din plin sintagma de trădatori. Nu doar pentru că au trădat formaţiunea care i-a consacrat, dar, mai ales, pentru că au înşelat aşteptărle şi încrederea alegătorilor cărora le datorează statutul lor actual.

Ţinând cont de cele spuse mai sus, atenţionăm actuala guvernare asupra incompatibltăţii practicilor europene de administrare a ţării cu metodele voluntariste şi discriminatorii faţă de oponenţii politici.

Cerem acesteia să renunţe la politica de vănătoare, şantaj şi presiune asupra funcţionarilor publici, altor angajaţi, reprezentanţi ai Partidului Liberal. Asemenea abordări aduc prejudicii grave construcţiei unei societăţi drepte şi democratice, imaginii şi aşa precare a Republcii Moldova pe plan internaţional.

Partdul Liberal avertizează că nu va tolera un asemenea comportament faţă de comunităţile liberale şi membrii săi. PL va monitoriza fiecare acţune abuzivă, făcând-o cunoscută opinei publice, presei, organelor de drept, ca lumea să ştie adevărata faţă a celor alde Arhire şi parveniţilor săi.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu susţine copiii talentaţi Mesaj de condoleanţe